[ Annons ]

Publicerat 1 december, 2022

White nominerade till regeringens exportpris

För andra året i rad är White nominerade till regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar.

Exportpriset delas ut för att uppmärksamma svenska företags bidrag till svensk export och främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land. White är nominerade för andra året i rad, förra året var första gången ett arkitektkontor nominerats till priset.

– Vi är otroligt glada att vara nominerade till regeringens exportpris. Det är ett fint betyg att vårt arbete som syftar till att genom arkitektur bidra till en hållbar utveckling sett ur ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv uppmärksammas i detta sammanhang, kommenterar Carl Bäckstrand, vice vd och ansvarig för Whites internationalisering.

[ Annons ]

År 2021 öppnade White en studio i tyska Stuttgart. Etableringen innebär att arkitektkontoret i dag har medarbetare i Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Östafrika. Med flera projekt i gång och ett stort intresse för såväl skandinavisk arkitektur som flera stora White-projekt som Nya Karolinska Sjukhuset och Sara Kulturhus har studion i Stuttgart vuxit från två till tolv anställda på ett och ett halvt år.

– Vår internationella närvaro har under de senaste åren stärkts. Genom den har det blivit än tydligare för oss att det internationellt finns både en efterfrågan och ett intresse för vår gedigna kunskap inom hållbarhet, transformation och träarkitektur. När vi bygger trähus i stora internationella projekt kan vi exempelvis bidra till svensk träexport, säger Carl Bäckstrand.

I Helsingfors vann White som del i Konsortium Gran nyligen Magasinstrandens internationella arkitekttävling med förslaget Saaret. Utöver det har flera White-projekt den senaste tiden gjort avtryck i internationella prestigefyllda tävlingar. Även Sara Kulturhus i Skellefteå har uppmärksammats i ett flertal tävlingar, bland annat genom att tilldelas guld i International Award for Wood Architecture.

Regeringens exportpris för kulturella näringar instiftades 2018. I år är totalt fem företag nominerade till priset. Priset delas ut av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell den 6 december.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]