Carlanderska sjukhuset i Göteborg. Foto: White
Publicerat 20 juni, 2019

White dubbelt prisad

White prisades på European Healthcare Design Awards 2019. Arkitektfirman vann i kategorin ’Design for Adaptation and Transformation’ för sin utformning av om- och tillbyggnaden av Carlanderska sjukhuset i Göteborg.

European Healthcare Design Awards delas ut till ’multidisciplinära projektgrupper som har visat enastående vision, ledarskap och kunskaper i design, utveckling och implementering av projekt som positivt har förändrat leveransen och upplevelsen av vård för patienter och de samhällen de tjänar.’

[ Annons ]

Att sjukhuset byggdes utifrån idén att ’frisk luft och omgivningens skönhet och harmoni var en bidragande orsak till patienternas tillfrisknande’.

– Att få slutföra det sjukhusbygge som påbörjades för 100 år sedan har varit väldigt inspirerande. Att komplettera det befintliga sjukhuset med modernt utrustade lokaler ger Carlanderska förutsättningar att bli kvar och utvecklas i sin ursprungliga miljö,” säger ansvarig arkitekt Ulla Antonsson som tillsammans med Roger Johansson, ansvarig arkitekt.

White prisades även i kategorin I kategorin ’Future Healthcare Design’ där man fick utmärkelsen ’Highly Commended’ för sin utformning av en ny byggnad för psykiatrisk vård i anslutning till Drottning Ingrids hospital i Nuuk, Grönland.

– Arkitekturen söker skapa en varm och öppen atmosfär med kontakt till det storslagna arktiska landskapet utanför. Platsen och omgivningen utgör en påtaglig kraft, något som varit premissgivande för gestaltningen och formgivningen av den nya träbyggnaden. Det känns hedrande att arkitekturen vi skapar för framtids läkande miljöer uppmärksammas på det här sättet, säger Jenny Mäki, ansvarig arkitekt.

European Healthcare Design Awards arrangeras av Architects for Health och SALUS Global Knowledge Exchange med syfte att bidra till utvecklingen av kunskap och standarder i utformningen av vårdmiljöer runt om i världen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]