[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 18 januari, 2018

VVS-tvist avgörs i HD

En segdragen tvist mellan HSB och Infjärdens Värme ska avgöras i Högsta domstolen. Anledningen är oklarheter om vem som ska betala ett felaktigt utfört spillvattensystem.

HSB Malmö lät 2006 uppföra två bostadshus med 56 lägenheter och en lokal åt en bostadsrättsförening på totalentreprenad enligt ABT 94, skriver VVS-Forum.

[ Annons ]

Infjärdens Värme utförde VVS-installationerna i byggnaderna på totalentreprenad till en kostnad på 8,2 miljoner kronor.

I slutbesiktningen såg allt bra ut och rörentreprenaden blev godkänd. Men under garantitiden upptäcktes dålig avrinning i avloppen. Efterföljande besiktningar visade att 43 av 54 undersökta lägenheter hade spillvattenledningar lagda med bakfall. 29 lägenheter hade även drabbats av överspolning från toaletter till andra enheter.

HSB Malmö menar att felen totalt kostat omkring 13,7 miljoner kronor att åtgärda. Parterna är dock överens på de flesta punkter och Malmö tingsrätt har också beslutat att Infjärdens Värme har haft skyldighet att rätta till felaktigheterna.

Men vem som ska betala är ännu så länge oklart. Infjärdens Värme anser att de endast är skyldiga att ersätta 15 procent av kontraktsumman, medan HSB Malmö menar att Infjärdens Värme ska stå för hela kostnader.
Därför har Malmö tingsrätt, i samtycke med de berörda parterna, beslutat att frågan nu ska avgöras av Högsta domstolen.

 

 

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]