[ Annons ]

VR-glasögonen är Årets julklapp 2016. Foto: Shutterstock
Publicerat 22 november, 2016

VR-glasögonen är årets julklapp

Virtual Reality beskrivs av vissa som den största tekniska utvecklingen sedan rörlig bild, en teknik som även tagit steg in i fastighetsbranschen.

Även om VR-revolutionen inte är här fullt ut ännu är detta året då tekniken slog igenom. Julklappen i år är en symbol för digitaliseringen och ny teknik kopplat till den starka upplevelsetrenden. Efterfrågan på VR-glasögon kommer sannolikt att explodera framöver i takt med att utbudet och användningsområdena ökar, säger Lena Larsson VD på HUI Research som varje år utser Årets julklapp.

[ Annons ]

Under 2016 har VR – Virtual Reality – använts i olika sammanhang inom bygg och fastigheter. Företag specialiserade på VR och fastigheter har expanderat kraftigt. Här är ett snabbt axplock:

Under Bokmässan i Göteborg använde sig Stena Fastigheter av VR-tekniken där besökare i montern fick möjlighet att sätta på sig VR-glasögon för att sedan kliva omkring i en virtuell lägenhet. Där kunde de ändra färger på luckor, golv och väggar efter önskemål. Många besökare passade också på att ta på sig VR-glasögonen för en virtuell flygtur över nya SCA-huset i Mölndal för att se hur det ser från ovan.

I Stockholm är Brunkebergstorg under förändring och även här fick tekniken följa med vid planeringen. Efter att planen för Brunkebergstorg presenterats för inbjudna hölls en rundtur på torget där besökarna med hjälp av VR-glasögon fick uppleva det färdigställda torget så som det är tänkt att se ut våren 2017. De fick en 360-gradig upplevelse av ett mer öppet och levande citykvarter.

Företaget wec360° har gått i framkant när det gäller att använda 3D-teknik, Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR) för att presentera byggprojekt, redan innan byggstart. Tekniken de använder sig av gör det möjligt att se hur en byggnad, med inredning och omgivning, solläge med mera, kommer att vara utformade när den är färdigbyggd. En lägenhetsköpare kan på så sätt få hjälp att välja sin nya bostad, inreda den och se resultatet redan när ritningen ligger på ritbordet.

Årets julklapp

För att erhålla titeln Årets Julklapp ska ett eller flera av följande tre kriterier uppfyllas:

  • Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.
  • Produkten skall representera den tid vi lever i.
  • Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]