Öppnandet av Wisdome i Stockholm i helgen innebär att det spektakulära bygget av visualiseringskupolen efter knappt två år är fullbordat.
På torsdagen invigdes upplevelsecentret Wisdome på Tekniska museet av självaste kung Carl Gustaf, och på fredagen var det dags för media att visas runt i lokalerna.
Och det är i sanning en imponerande konstruktion, helt i trä levererat av Stora Enso. Trots de väldigt böjliga formerna har man lyckats foga samman trästolpar, takstolar och fönster till en böljande enhet. Det förvånar inte att byggnaden långt innan öppnandet väckte internationell uppmärksamhet för sin slingriga arkitektur och träkonstruktion.
Wisdome Stockholm är Tekniska museets största satsning någonsin, och öppnandet markerar starten på museets 100-årsjubileum. Tanken med Wisdome är att göra världens komplexa frågor enklare och roligare att förstå. Eller som Maria Olsson, chef Lärande, Tekniska museet, uttrycker det:
– Vi vill ta vetenskap närmare alla, skapa ett lustfyllt och tillgängligt lärande genom upplevelser och vara en inspirationskälla och ett komplement till klassrumsundervisningen.
Kortfattat och konkret sker detta i en dometeater med 3D-visualisering, vars teknik skapar en svävande känsla när man sömlöst rör sig genom universums utkanter, eller förvandlas till en elektron inuti en mitokondrie. Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering, höll en lika levande som målande demonstration av de filmer som kommer att visas inne i kupolen.
Presentationen inleddes av Peter Skogh, Museidirektör på Tekniska Museet, som underströk vikten av försöka förklara en komplex värld.
– Vi står inför stora utmaningar kring klimat, inkludering och kompetensförsörjning, och vi behöver tillsammans bygga den värld vi vill ha med nya idéer, nya innovationer och engagera nya generationer av problemlösare. Här kan vi göra stor skillnad för framtiden.
Bland de övriga som medverkade fanns Johan Oscarsson, arkitekt hos Eldning Oscarson Arkitekter som ritat byggnaden, Jessika Szyber, Affärsutvecklingschef, Stora Enso samt Astrid Stenberg, arkitekt och projektledare på Tekniska Museet.
Alla hade de berättelser om den uppsjö av problem och svårigheter som uppstått under de 1 år och tio månader som bygget krävt, men lyfte även den inspirerande uppgiften och tillfredsställelsen när lösningarna sedan föll på plats.
– Vi visste att vårt tävlingsförslag skulle kräva något exceptionellt. Det var utmanande, kanske på gränsen till omöjligt, men samtidigt hade vi en stark övertygelse om att det var genomförbart, säger Johan Oscarsson.
Från och med denna helg är Wisdome öppet för allmänheten och inträdet är gratis lördag och söndag.
Fakta: Wisdome
Ursprunget till Wisdome kommer från världsledande forskning vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet. Med stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse bildar centret en nationell satsning med Sveriges fem ledande science center – Malmö Museum, Universeum i Göteborg, Visualiseringscenter C i Norrköping, Tekniska museet i Stockholm och Curiosum i Umeå.