[ Annons ]

Det milda vintervädret har varit snällt mot de svenska elkonsumenterna. De senaste månadernas elpriser blev de lägsta på sju år enligt en rapport från elbolaget Bixia.
Publicerat 4 mars, 2014

Vinterns elpriser blev de lägsta på sju år

Det milda vintervädret har varit snällt mot de svenska elkonsumenterna. De senaste månadernas elpriser blev de lägsta på sju år enligt en rapport från elbolaget Bixia.

Den senaste vintern har temperaturen legat omkring 3,7 grader över det normala. Det milda vädret i kombination med mycket nederbörd och blåst har enligt elbolaget Bixia resulterat i de lägsta elpriserna på sju år.

[ Annons ]

– Spotpriserna från december till och med februari har varit de lägsta sedan vintern 2006/2007. För februari månad får vi gå tillbaka till 2005 för att hitta lägre elpriser, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia Energy Management.

Veckomedelpriserna för det nordiska systempriset har under perioden december-februari legat på 32 euro per MWh. De låga prisnivåerna beror på det milda och lågtrycksdominerade vädret med mycket vind och en stark hydrologisk balans, i kombination med god tillgång på kärnkraft.

– Det milda vädret har hållit nere elanvändningen och därmed efterfrågan. Samtidigt har det lågtrycksbetonade vädret gynnat vindkraftsproduktionen som nådde sin topp under julveckan, säger Matina Rosenberg.

Ett normalt år står vattenkraften för cirka 56 procent av produktionen i Norden, hittills i vinter har den legat på 53 procent. Det beror på de gynnsamma förutsättningarna för vindkraft som gjort att vattenkraften, som är en reglerkraft, har stått tillbaka för vindkraften. Utöver vindkraften har det milda vädret dämpat vattenproduktionen.

– Vid perioder med underskott i vattenmagasinen importerar vi kraft och under perioder med överskott, eller ett mindre underskott, exporterar vi kraft. De gynnsamma förhållanden vi haft med en stor del vind och bra balans i vattenmagasinen har gjort att vi i snitt exporterat cirka 0,2 TWh per vecka sedan början på december, säger Matina Rosenberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]