[ Annons ]

Fastighetsägaren Peter Wall har renoverat en lägenhet och fått nya hyresgäster. Ännu inga nya fastighetsköp men det har investerats i en plogbil som ska hålla borta snön. Häng med på vårt återbesök till Västra Storgatan 12 i Säffle.
Publicerat 9 juni, 2011

Vintern har kommit till Västra Storgatan 12

Fastighetsägaren Peter Wall har renoverat en lägenhet och fått nya hyresgäster. Ännu inga nya fastighetsköp men det har investerats i en plogbil som ska hålla borta snön. Häng med på vårt återbesök till Västra Storgatan 12 i Säffle.

Kaffet och längden står uppdukad när vi är på återbesök på Västra storgatan 12 i Säffle. Förra gången var det högsommar och nästan 25 grader varmt, nu blåser det kalla snöiga vindar, och det är skönt att krypa upp i soffan hemma hos

[ Annons ]

Veronica Philipsen och Fredrik Olsson, två nyinflyttade hyresgäster som bara bott några veckor i den nyrenoverade fyra rummaren.

–?Skönt att äntligen få utrymme, säger Veronica och matar dottern Nova som är sex månader.

Fredrik Olsson har flyttat in i en nyrenoverad fyra rummare med sin sambo Veronica Philipsen och dottern Nova.

Fastighetsägarna Peter Wall och Sandra Rohman-Wall som äger fastigheten är nöjda över att ha lockat paret till huset – för i Säffle, en avfolkningsbygd i västra Värmland, är man mån om att hitta bra och långsiktiga hyresgäster. Och då gäller det att ha något fint att erbjuda. Peter har byggt nytt kök och badrum med golvvärme. Alla rum har fått nya golv och väggarna är omtapetserade med tapeter som Veronica och Fredrik valt ut. Allt arbete har Peter gjort själv med hjälp av sin pensionerade morbror.

–?Att hyra in hantverkare hade blivit på tok för dyrt, säger Peter. Allt som allt kostade renoveringen 30?000 kronor i material.

Baksidan av myntet är att Peter under en månad knappt var hemma hos familjen.

–?Han gick sju och kom hem tio på kvällen, berättar Sandra.

Det är ett hårt slit att vara liten fastighetsägare och Peter talade vid vårt förra besök om att köpa fler fastigheter och få en omsättning som räcker till att anställa en fastighetsskötare.

–?Jag har funderat på det och kikade även på grannhuset som är till salu för 4,4 miljoner kronor. Men banken sade nej. De tyckte det var en osäker affär och att jag skulle få för mycket att göra, säger Peter.

Fastighetsägarna Peter Wall och Sandra Rohman-Wall är måna om att hitta bra och långsiktiga hyresgäster.

Expansionsplanerna får vänta några år. Prio ett nu är att förvalta det man har och jobba lite med möbelsnickeriet som är Peters sidosyssla. Sandra är förskollärare, men det har blivit många sjukdagar på sistone. En gallstensoperation blev plötsligt akut efter att hon fått gulsot. Operationen gjordes för bara fyra dagar sedan.

–?I dag är första dagen jag är på benen och det finns mycket att ta igen. Man har inte tid att vara sjuk om man har en fastighet, konstaterar Sandra.

Tid har det inte heller blivit till att gå kurser som Fastighetsägarna erbjuder.

–?Vi behöver framför allt lära oss mer fastighetsjuridik och vilka lagar och regler som gäller. Nu funkar det lite som med bruksansvisningar – man får läsa på först efter det hänt, säger Peter.

Johan Österman, bokhandlaren, har inte tid att vara med på fikat. Det är en jämn ström med kunder i butiken. Röda rummet har på kort tid blivit en kulturinsitution inte bara i Säffle och Karlstad. Kunder kommer även från Halmstad och orter 30–40 mil bort. En extra skjuts blev det efter att Svt:s Kulturnyheterna gjorde ett reportage. Johans mamma Anita Persson, som är tandläkare, lämnar sin praktik då och då för att hjälpa sonen i butiken.

Bokhandlaren Johan Österman har fullt upp med sin butik och funderar på att expandera.

I somras var Johan osäker på hur det skulle gå, men nu andas han tillförsikt och börjar även fundera på att expandera lite. Peter har lovat att frigöra en tvårummare som ligger vägg i vägg om butiken behöver mer plats.

–?Jag kan tänka mig att sälja mer av kontorsvaror som folk ibland efterfrågar.

Hårfrisörskan Jessica Einarsson både bor och har sin salong i fastigheten.

Jessica Einarsson, som har friser­salongen och sin bostad i gårdshuset tycker att man kan anordna julmarknad på gården. Hon trivs för tillfället extra bra på Västra Storgatan eftersom bästa kompisen Pernilla flyttat in i lägenheten ovanför hennes salong.

–?Vi har dörrarna öppna för varandra och äter ibland gemensamma middagar, och har lite fester tillsammans.

–?Jo, det hörs, säger Vernonica med ett ironiskt leende.

Snön tjockar på när vi lämnar Säffle. Peter har köpt en liten plogbil som är hans nya ögonsten enligt Sandra. Skottningen både på gatan och på taket sköter han själv. Pappa eller morbror får stå nere på gatan och varna folk.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]