Vindsnurra på taket som laddar elbilen i garaget. I dag invigde Fastighets AB Brostaden ett koncept som kan växa.
Publicerat 25 juni, 2013

Här är vindkraftverket som laddar bilen i garaget

Vindsnurra på taket som laddar elbilen i garaget. I dag invigde Fastighets AB Brostaden ett koncept som kan växa.

Fastigheten, ett kontors- och industrihus i Årsta, har fått ett vindkraftverk som beroende på vind kan producera mellan 3 000 – 3 500 kWh per år. Det kan driva en elbil drygt 2 000 mil.

[ Annons ]

Vi har några hyresgäster i fastigheten som efterfrågat det. Nu testar vi och ser om det är ett koncept som funkar och som vi kan köra vidare med på våra andra fastigheter, säger Anders Nilsson, vd på Brostaden.

Verket har kostat cirka 50 000 kronor plus lika mycket till med konstruktion av mast, fundament, bygglov, installation mm. Summa drygt 100 000 kronor. Någon ekonomi i projektet lär inte fastighetsägaren få i det första taget, men en del tar man tillbaka med anslutning till elnätet. När elen inte används för att ladda elbilar så används den i fastigheten, till belysning, fläktar med mera, alternativt går ut i elnätet.

– Vi tittar inte enbart på ekonomin i enskilda projekt utan ser till helheten då det gäller att finna en balans mellan lönsamhet och olika resursutnyttjanden, säger Anders Nilsson.

Med på invigningen var Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd i Stockholm.

– Det är mycket roligt att få vara med och inviga detta miljöprojekt. Vi behöver fler framsynta fastighetsbolag som vågar satsa på framtiden och ny miljöteknik för att klara våra miljö- och klimatutmaningar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]