[ Annons ]

61 containrar fyllda med mat, nöje och kultur utgör idag pop up-gallerian the Boxpark i London. Snart kan ett liknande koncept ta form i Stockholm. Foto: Boxpark
Publicerat 7 juli, 2016

Vill väcka slumrande stadsdel med pop up-galleria

Fastighetsägarna på Torsgatan i Stockholm sneglar mot London för inspiration. Där har nämligen ”Boxpark”, en fullskalig galleria i pop up-format, snabbt fått en slumrande stadsdel att myllra av liv och affärsverksamhet.

Boxpark startades 2009 i London och utgörs idag av 61 containrar fyllda med caféer, kulturell verksamhet, butiker och restauranger. Pop up-konceptet ger fastighetsägaren möjlighet att dra nytta av outnyttjade områden som till exempel väntar på att bebyggas. Mindre näringsidkare som kanske inte har möjlighet att teckna långa kontrakt i klassiska permanenta gallerior kan teckna kontrakt för sin containerlokal på mellan 1 till 5 år.

[ Annons ]

Nu funderar fastighetsägarna på Torsgatan i Stockholm att skapa något liknande i området mellan S:t Eriksplan och Banhusbron, det skriver Stockholm Direkt.

– Det skulle i så fall handla om en tillfällig park som kan skapa liv och dragkraft i 10-15 år. Det skulle också koppla ihop Barnhusbron med Torsgatan på ett bättre sätt än i dag, säger Thomas Tranberg, vice vd på Bonnier Fastigheter till Stockholm Direkt.

Projektet, som än så länge mest är en idé, bedrivs mellan Bonnier Fastigheter, AFA Fastigheter, Castellum och Stockholms stad.

Responsen från stadskontoret är positiv.

– Det är ett stråk som skulle må bra av att man gör någonting. Utan att ha fördjupat mig i idén tycker jag att ett Boxpark-stråk är en intressant idé, en enkel, tillfällig lösning utan alltför stora kostnader, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) till Stockholm Direkt.

Se en film om Boxpark här: (Engelska) Filmen kommer från Boxpark.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]