Hanna Kucera Wengelin, ny vd Signum Fastigheter, här tillsammans med Daniel Wengelin. kreativ chef.
Publicerat 22 maj, 2019

Vill utmana med pressade byggkostnader

Med ett tänk sprunget ur bakgrunden som ICA-handlare vill bostadsutvecklaren Signum Fastigheter utmana med småhusbyggande anpassad till hushållens betalningsförmåga. Nu planerar man även för flerbostadshus.

Signum Fastigheter, som startades av de före detta handlarna Ola och Fredrik Thunell, har skapat en affärsmodell inspirerad av Ica. Med utgångspunkt i denna menar de sig kunna kapa slutpriset till kund med 30 procent och göra kvalitet och design tillgängligt för fler.

[ Annons ]

– Det är ingen bostadskris. Det finns en reell bostadsbrist idag men det har tidigare byggts för de med hög betalningsförmåga. Vi vill demokratisera bostadsbyggandet. Boverkets bostadsmarknadsenkät visar att 97 procent av kommunerna behöver fler bostäder på tre års sikt. Det är bara ingen aktör som brytt sig om denna målgrupp; medelinkomsttagaren som uppskattar design, säger Hanna Kucera Wengelin, VD Signum Fastigheter.

Enligt ett pressmeddelande har bolaget vänt på hela bostadsutvecklings-processen och utgått från ”hur mycket kan polisen och sjuksköterskan betala för ett hem med hög kvalitet”.

– Vi har skapat en smart modell som har inspirerats av Icas förmåga till effektivitet där man äger hela värdekedjan så att man kan pressa kostnader i ett system vad gäller inköp, logistik, effektivitet, struktur och processer. På detta sätt kan man skära kostnader med 30 procent vilket gynnar slutkunden, säger Petter Ski styrelseordförande i Signum Fastigheter.

Företaget har byggt en trähusfabrik i Småland optimerad för att producera husserien. Planen är att inom en snar framtid även bygga flerfamiljshus.

– Flerbostadshusen kommer att bli en vidareutveckling av det redan mycket lyckade småhuskonceptet med väl planerade lägenheter där design och kvalitet är i fokus. Ett smart modulärt system som kombinerar en hög nyttjandegrad av byggrätter tillsammans med en bra yteffektivitet, säger Hanna Kucera Wengelin.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]