[ Annons ]

Oliver Rosengren, Jonas Naddebo, Björn Wiechel, Pontus Ekerljung samt Björn Sundin, moderator
Publicerat 5 juli, 2022

Vill slippa vara slagträ i politiken

Efter en stormig mandatperiod där förutsättningarna förändrats flera gånger  finns det en stor efterfrågan på en bostadspolitik med långsiktiga spelregler. Möjligt? Det diskuterades på seminariet Framtidens bostadspolitik i Almedalen.

Som fond för samtalet deltog Karolina Skog via digital länk. Hon gav en kort introduktion till Utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning, något som Fastighetstidningen skrivit om tidigare.

I utredningen lyfts hur allmännyttan produktionskostnad är högre än konkurrenterna på grund av regelverket i offentlig upphandling. Utredningens förslag är att allmännyttan ska undantas några av reglerna för att få ner kostnaderna. Utredningens förslag är att allmännyttan ska undantas några av reglerna för att få ner kostnaderna.  

[ Annons ]

Oliver Rosengren, riksdagskandidat och kommunalråd Växjö, manade att fler saker än så måste göras och att det är viktigt att ta ett helikopterperspektiv då vi inte klarar problemen med enbart fokus på bostadspolitik.

– Vi behöver fler politikområden för att klara bostadspolitiken, sa Oliver Rosengren.

Där höll övriga paneldeltagare med, men huret gick isär.

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Björn Wiechel lyfte arbetstagarnas rättigheter och möjligheterna till en lön som kan betala hyran som prioritet.

Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm, fick representera kommunerna. Han förklarade att i Stockholm är de båda politiska sidorna överens om att arbeta med bostadspolitiken. Men mindre överens om hur man ska jobba med de sociala frågorna. Han lyfte även det faktum att bostadsfrågan är stor i Almedalen men inte i valet. Det är en liten valfråga för att det är för svårt att komma överens.

Pontus Ekerljung, pr-chef K2A, fick representera branschen och gav politikerna ett medskick. Han menade att bostadspolitiken under denna mandatperiod kommit att bli ett slagträ i debatten och nu behövs det likvärdighet och långsiktiga spelregler.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]