[ Annons ]

Lina Zakrisson är aktuell med boken Grannskapsrevolutionen. Foto: Hans Alm
Publicerat 30 maj, 2023

Vill skapa revolution i grannskapet

Med nya boken Grannskapsrevolutionen vill Lina Zakrisson med handfasta tips på mer levande grannskap underlätta för fastighetsbranschen att vara socialt värdeskapande.

Samhällsplaneraren och nationalekonomen Lina Zakrisson grundade Ensamhetsrevolutionen som arbetar med social hållbarhet i närområdet. Nu sammanfattar hon sitt budskap i boken Grannskapsrevolutionen.

Utifrån en diskussion om individualism, digitalisering och förlorade relationer vill Lina Zakrisson ge fastighetsägare konkreta nycklar och inspiration. Det handlar om att bryta stigmat kring ensamhet och vad som kan göras för att skapa roligare grannskap.

[ Annons ]

Fastighetstidningen skrev nyligen ett långt reportage (läs i papperstidningen) om att stärka tunna band, Svensk Fastighetsförmedling lanserade ett KBT-program för att bota grannskräck för att ta några exempel. Många tänker kring grannsämja just nu, varför tror du att det ligger i tiden?

– Hur viktiga sociala relationer är för oss och ensamhetens problematik har fått alltmer uppmärksamhet både utomlands och i Sverige. I år var första gången regeringen har aviserat en gemenskapssatsning som beräknas uppgå till 300 miljoner kronor per år under perioden 2023–2025. Att vi agerar på nationell nivå är ett viktigt signalvärde, ensamhet är ett samhällsproblem eller vår tids folksjukdom där fler parter kan agera.

Det som förvånat mig är inte att alla har en egen historia att berätta om grannskap och gemenskap.

Lina Zakrisson menar att fastighetsägare har stora möjligheter att låta satsningar som dessa bli del av det sociala hållbarhetsarbete. Och därigenom skapa trygga stadsdelar där människor trivs och är mindre ensamma. 

– Under pandemiåren förändrades vårt arbetsliv i och med att arbetsplatsen flyttade in i våra hem för de som kunde jobba på distans. Hemmet och våra grannskap har därför blivit en allt viktigare arena där vi spenderar mer tid och behöver därmed ta hand om fler sociala behov. Jag skulle säga att grannskapets tid är nu, säger Lina Zakrisson.

Lina Zakrisson nya bok Grannskapsrevolutionen. Foto: Ensamhetsrevolutionen

Under arbetet med boken har om insett att, även om gemenskap och ensamhet är komplexa frågor, så finns det många enkla lösningar där många kan bidra.

– Det som förvånat mig är inte att alla har en egen historia att berätta om grannskap och gemenskap, för det har folk, men att många inser att det finns så mycket mer att hämta i grannskapet när de tänker efter och om de skulle våga uttrycka sina behov. Alltifrån fler eller nya vänner, träningskompisar och tunna band till fördelar kring delningsekonomi kring prylar, transport, hundhjälp. Listan kan göras lång. 

Kan du, utöver att läsa boken, ge något bra tips till fastighetsägaren som vill hugga tag i detta?

– Boken är till för att inspirera grannarna, skapa engagemang och mod. Se över vad ni har för in- och utflyttningsrutiner. När vi flyttar klipps alla viktiga ”tunna band”, människor som vi kanske inte kallar nära vänner men som vi känner igen i närområdet. Att flytta är en stor förändring i livet. Då är vi extra sårbara men också extra mottagliga för att skapa nya vanor i vårt nya grannskap, ta vara på det. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]