[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 15 februari, 2021

Vill se statligt stöd för VA-underhåll

Statliga stöd måste till om vi ska klara det enorma underhåll som krävs i de svenska VA-systemen. Det kravet kommer nu från Svenskt Vatten och NCC i en debattartikel.

Det har varit stort fokus på kapacitetsbristen i det svenska elnätet. Mindre debatterat är de kommunala vatten- och avloppsanläggningarna som nu närmar sig sin tekniska livslängd. Utan en mycket omfattande upprustning är det stor risk att vattenförsörjning och möjligheten att bygga bostäder påverkas. Det brådskar eftersom klimatförändringarna kan påverka tillgången till rent vatten och ökar riskerna för skyfall och översvämningar.

Det är inga små summor det handlar om. I en gemensam debattartikel på DI-Debatt konstaterar Kenneth Nilsson, head of infrastructure NCC och Pär Dalhielm, vd, Svenskt Vatten, att investeringsbehovet i VA-sektorn har ökat från 16 till 23 miljarder kronor per år. De skriver:

[ Annons ]

”Större delen av systemet byggdes under 1950-, 60- och 70-talen och närmar sig sin tekniska livslängd. Det mesta av dessa investeringar har skrivits av, vilket gjort att VA-avgifterna kunnat hållas konstlat låga samtidigt som underhållsskulden vuxit.”

Taxorna sätts efter principen att det är användaren som ska betala. Men det slår ojämnt över landet. I Solna ligger taxan på 1640 kronor per år för en typlägenhet. Motsvarande kostnad i Nordanstig är 8678 kronor. Därför menar Kenneth Nilsson och Pär Dalhielm att det måste införas en statlig åtgärdsfond riktad till de kommuner som sitter svårast till.

I debattartikeln föreslår de en rad ytterligare åtgärder. Där märk bland annat detta:

• De vill att kommunerna ska tillåtas finansiera nyinvesteringar genom fondering. I dagsläget är det enbart nyinvesteringar, inte reinvesteringar, som får fonderas,

• De menar att kommuner kan behöva komma över oviljan att öka lånebördan för den här typen av investeringar.

• Även om ansvaret är kommunalt menar de att det är viktigt att samla och tydliggöra statens ansvar för de olika vattenfrågorna.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]