Det är överlag positiva remissvar. Men några, bland annat Riksbyggen och Fastighetsägarna, anser att Boverkets förslag om gränsvärden i klimatdeklarationerna, kan förbättras.
Imorgon fredag, 31 maj, löper remisstiden ut. Några svar kan alltså tillkomma, men det kan redan nu konstateras att merparten ställer sig positiva till förslaget att införa gränsvärden i klimatdeklarationerna.
Det är på uppdrag av regeringen som Boverket har utrett om gränsvärden för klimatpåverkan för nya byggnader kan införas tidigare än 2027 som tidigare hade föreslagits. Sedan januari 2022 finns ett lagkrav på att ta fram en klimatdeklaration, men det är i dagsläget inget krav på att uppnå några gränsvärden. Gränsvärdena som nu föreslås kan enligt Boverket införas tidigast 1 juli 2025. Man föreslår också att en klimatdeklaration som omfattar hela byggnadens livscykel från 2027 tillsammans med krav på klimatdeklaration vid ombyggnad.
Av de remissvar som hittills kommit in är svaren övervägande positiva.
Några hade dock gärna sett att Boverket filade förslaget en vända till. Dit hör Riksbyggen och Fastighetsägarna.
Nivån på gränsvärdena behöver skärpas för att minska nya byggnaders klimatavtryck och ligga i linje med Parisavtalet.
Johanna Bjurskog, hållbarhetschef Riksbyggen
Riksbyggen vill att nivån skärps för att påskynda omställningen.
– Riksbyggen har länge efterfrågat att gränsvärden ska införas för klimatdeklarationerna redan 2025, så det förslaget är positivt. Det räcker inte med det redovisningskrav som nu finns. Men nivån på gränsvärdena behöver skärpas för att minska nya byggnaders klimatavtryck och ligga i linje med Parisavtalet, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef Riksbyggen.
Även Fastighetsägarna anser att de föreslagna gränsvärdena inte är tillräckligt ambitiösa för att linjera med de globala klimatmålen enligt till exempel Science Based Targets-initiativet (SBTi). Att Sverige inte sätter upp mål i linje med Parisavtalet manar man i förlängningen missgynnar den svenska fastighetssektorns konkurrenskraft och innovationsförmåga.
Ett huvudproblem med det nuvarande förslaget är den gradvisa introduktionen av klimatdeklarationer.
Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet Fastighetsägarna Sverige
Från Fastighetsägarna varnar man också för att det uppstår ryckighet och osäkerhet genom att införa gränsvärden som gäller bara under en förhållandevis kort tidsperiod.
– Ett huvudproblem med det nuvarande förslaget är den gradvisa introduktionen av klimatdeklarationer. Genom att initialt införa gränsvärden för endast delar av byggnadens livscykel och sedan utöka dessa stegvis, skapas en period av inkonsekvens som kan försvåra långsiktiga investeringsbeslut och utveckling inom hållbart byggande. Jag ser en begränsad nytta med detta tillvägagångssätt, säger Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet Fastighetsägarna Sverige i en kommentar.
Han ställer sig frågan om den presenterade tidplanen ens går ett genomföra då remissen dröjde.
– Varför inte gå till ”full LCA” med gränsvärden på direkten? undrar Rikard Silverfur.
Kravet på en fullständig livscykelanalys (LCA) skjuts till 2027.
Fastighetsägarna menar också att det är en brist att Boverkets utformning inte harmoniserar med befintlig EU-lagstiftning, särskilt avseende EU:s taxonomi för hållbara aktiviteter och det reviderade direktivet för byggnaders energiprestanda, EPBD.