[ Annons ]

Helene Odenjung (L)
Publicerat 22 mars, 2018

Vill att politiken tar första steget till BID-samverkan

Liberalernas kommunalråd i Göteborg Helene Odenjung (L) vill se tydligare politiska initiativ för BID-inspirerad samverkan i Göteborg. I en motion föreslår hon att den kommunala bostadskoncernen ska få i uppdrag att söka samarbete.

I Göteborg finns ett av de mer framgångsrika exemplen på BID-samverkan: Gamlestan. Ett område där man framgångsrikt arbetat mot organiserad brottslighet, vardagskriminalitet och avflyttningar. Ett samarbete där det kommunala bolaget Poseidon varit en viktig aktör.

[ Annons ]

Denna typ av formaliserat samarbete, så kallade BIDs, Business Improvement Districts vill hon se mer av i sin stad. Därför har hon tillsammans med allianskollegorna Jonas Ransgård (M) och David Lega (KD) lagt fram ett förslag om att inleda BID-inspirerad samverkan i större skala.

Förslaget går ut på att Framtiden AB får i uppdrag att se över möjligheten till BID-inspirerade samarbeten i lämpliga områden. De nämner som exempel på platser Västra Nordstan och Bergsjön.

De flesta BID-samarbeten startas på initiativ av näringslivet. Men du vill alltså att politiken ska ta på sig ledartröjan?

– Min erfarenhet är att det ofta finns ett stort intresse att driva BID-samverkan både hos näringsliv och civilsamhälle. Men ofta finns det ett behov av någon större som håller ihop det hela. Då tror vi att den kommunala koncernen kan vara en viktig part. Och eftersom det än så länge saknas lagreglering på detta område så tänker vi att Göteborg kan ta på sig rollen att ligga i framkant och driva på utvecklingen, säger Helene Odenjung.

Motionärerna föreslår också att Kommunstyrelsen får i uppdrag att skapa ”en väg in” till staden för att samordna initiativ.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]