[ Annons ]

Publicerat 17 juni, 2020

Vill återstarta med energirenovering

Sverige behöver en plan för att minska energianvändningen i befintliga byggnader. Det menar representanter för byggbranschen och Fossilfritt Sverige.

Europeiska kommissionen lade nyligen fram sin återhämtningsplan. Där betonas att en central del av återhämtningen efter pandemin är en massiv renoveringsvåg av byggnader. Något kommissionen kopplar samman det med jobbskapande och cirkulär ekonomi.

I en debattartikel i Dagens samhälle menar nu företrädare för Fossilfritt Sverige och bygg- och anläggningssektorn att Sverige nu måste matcha med skarpa styrmedel för att energieffektivisera det befintliga fastighetsbeståndet. De skriver:

[ Annons ]

”Sverige riskerar att missa en växande exportmarknad om vi inte hänger med inom energieffektivisering. Omvärlden, som inte har samma andel förnybar energi som vi, behöver bra teknik och metoder. Något som svenska företag kan bidra med.”

Debattörerna listar en rad åtgärder. Där märks bland annat förslag om att införa en ”energirot” till alla fastighetsägare för att överbrygga skillnaden mellan fastighetskostnaden och den samhällsoptimala kostnaden.

Debattartikeln är undertecknad av bland annat Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen och Lotta Bångens vd Energieffektiviseringsföretagen.  

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]