NCC och Botkyrkabyggen presenterar framgångsreceptet bakom miljonprogramsrenoveringar i Botkyrka. Foto: Susanna Sköld
Publicerat 6 juli, 2016

”Viktigt att öka värdet i hela området”

Hur renoverar man så att människor har råd att bo kvar? Det har varit den stora knäckfrågan när Botkyrkabyggen renoverat 1 300 lägenheter i Fittja i Stockholm. På NCC:s seminarium i Almedalen berättade vd:n Ulf Nyqvist om hur de gick till väga.

”Vi vill inte bara att man ska ha råd att bo kvar. Vi vill också att man ska vilja bo kvar och att nya hyresgäster ska se det som attraktivt att flytta till miljonprogramsområden”, sa Madeleine Nobs, NCC Building Sverige.

[ Annons ]

För att lyckas menar hon att det är oerhört viktigast att se till att öka värdet i hela området och inte enbart i själva huset. Men där gäller det att även andra fastighetsägare tar ansvar, samt kommunen och förhoppningsvis även staten.

I Fittja har Botkyrkabyggen beslutat att renovera 1 300 lägenheter. Målet har varit att skapa ett område där de boende både vill och kan bo kvar efter renoveringen, samtidigt som Fittjas attraktivitet för bostadssökande ska höjas.

Till exempel har man i vissa lägenheter gjort lättare renoveringar i köken genom att endast byta ut köksluckorna och behålla stommarna om skicket på dem varit okej.

– Konceptet är att göra så lite som möjligt, berättar Madeleine Nobs. Som fastighetsägare måste man titta på de värden som finns och försöka lappa och laga så mycket som möjligt.

Man har inte tagit fram någon mini-, midi- eller maxi-nivå för renoveringen. Istället har hyresgästerna själva fått välja exakt vilka tillval de önskat göra i lägenheten.

– Att ha en dialog med de boende är otroligt viktigt. De som vill satsa och investera lite extra i sitt boende ska kunna göra det på ett bra sätt, sa Ulf Nyqvist, vd Botkyrkabyggen.

De nya hyresnivåerna landade på cirka 20 procents höjning och enligt Ulf Nyqvist var det inte många som valde att flytta ifrån beståndet i samband med renoveringarna.

Här kan du läsa mer om projektet Fittja People’s Palace. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]