[ Annons ]

Carolina Abarzua Vallejos, arkitekt och miljösamordnare på Liljewall. Foto: Liljewall.
Publicerat 15 juni, 2021

”Viktigt att få barn att tycka till”

Hur ser en drömplats ritad av barn ut? Det hoppas arkitektfirman Liljewall få svar på. Tillsammans med tidningen Kamratposten arrangerar man nämligen under sommaren en arkitekttävling för barn.

Tävlingen går ut på att Kamratpostens läsare under sommaren ska skapa sin egen drömplats genom att rita eller bygga modell. Därefter väljer en jury ut tio vinnande förslag som därefter skickas som inspiration till landets beslutfattare. Liljewall hoppas att tävlingen ska leda till att barnens intressen tas till vara på bättre sätt i stadsplanering och samhällsbyggnad.

– Vi pratar ofta med barn som om de vore vuxna, trots att de egentligen har andra behov än oss. Därför tolkar vi dem fel ibland. Vi tror att de vill ha en park och en fotbollsplan, men de kanske hellre vill ha en dansbana eller parkourbana. Den här tävlingen blir som en medborgardialog, men på en annan nivå och med barn, säger Carolina Abarzua Vallejos, arkitekt och miljösamordnare på Liljewall.

[ Annons ]

Tror du bidragen kommer att ha något genomgående tema?

– Barnen som läser Kamratposten är 8–15 år och många av dem har säkert pluggat hemifrån nu. Det kan nog ha präglat deras tankar, så de kanske tar fram offentliga klassrum eller exempel på hur vi kan mötas och umgås i parken. Eller som en liten flicka sa till mig: en svävande dansbana där man får hoppa på en studsmatta och fånga godis som finns i molnen i luften.

Vad hoppas ni få ut av den här tävlingen?

– Att barnen ska tycka att det är kul, och att de ska komma med roliga och intressanta förslag. Gärna ur ett hållbarhetsperspektiv, och det tror jag de kommer göra för de lever väldigt nära naturen. De är väldigt smarta och analyserar väldigt effektivt med sina små ögon som är väldigt stora. Därför är det viktigt att få barn att tycka till. Att det de säger vad som är viktigt för dem, och att vi tar hänsyn till det. 

Drömmen måste vara att till slut realisera något av bidragen?

– Ja, det vore ju utmärkt! Men det kan vi så klart inte lova. Vissa saker kommer säkert att vara genomförbara, medan andra kanske blir svårare. Men de kommer i alla fall bli publicerade i Kamratposten.

Många kommer tillbringa sommaren hemma i Sverige. Har du nåt sommartips i Sverige som du kan rekommendera?

– Vandra i naturen, plocka bär och svamp, simma i sjön eller ta en tur med kanoten, området runt den underbara sjön Siljan samt Orsasjön är helt ljuvliga. Naturen är till för alla och just nu är den extra viktig för många. Den ger oss möjlighet till återhämtning, bättre hälsa och även till möten med släktingar och vänner som inte kan ske som vanligt. Återhämta dig i ljuset av de långa sommardagarna, njut av nuet tillsammans med dina kära, ta vara på det lilla.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]