Var fjärde solcellsinstallation hade brister antingen i den elektriska installationen, dokumentationen eller taksäkerhetsutrustningen, när RISE besiktigade ett 40-tal solcellsinstallationer. Foto: Shutterstock
Publicerat 27 december, 2022

Viktigt att besikta sin solcellsanläggning

Med dagens energikris har intresset för solcellsanläggningar aldrig varit större. Samtidigt finns det brister i besiktningen av anläggningarna.

Solceller och installation av solcellsanläggningar är relativt nytt i byggbranschen, vilket återspeglas i att det finns en del problem och utmaningar. Rapporter pekar ut återkommande brister i samband med installationer och drift av solcellsanläggningar, vilket har gjort att SBR (Svenska Byggingenjörers Riksförbund) nu flaggar för vikten av att besikta sin anläggning vid färdigställd installation.

– Många mindre fastighetsägare har nog inte så bra koll på vad som erfordras. Man låter entreprenören göra sitt jobb, men sen gör man själv inga kontroller. Men fastighetsägare måste säkerställa att det är rätt gjort, bland annat för att försäkringen ska gälla om nåt händer, säger Jonas Granberg, medlem i SBRS expertgrupp för entreprenadbesiktningar och i SBRS kompetensråd.

[ Annons ]

Om man som beställare inte har god kunskap och egna resurser att besiktiga en solcellsinstallation bör man därför kontakta en oberoende och SBR-ansluten besiktningsman, anser Jonas Granberg. 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]