[ Annons ]

– Våra fastigheter i Brickebacken har visat sig vara väldigt tacksamma att genomföra installationen av vattenmätare i, säger Pierre Lundberg.
Publicerat 8 februari, 2022

Victoriahem satsar på IMD

Victoriahem inför individuell mätning och debitering (IMD) av vatten i 400 lägenheter i Örebro.

Den 1 mars startar systemet för IMD i Victoriahem största bestånd i Brickebacken med 400 bostäder. Hyresgästerna har då kunnat kontrollmäta sin vattenförbrukning i två månader.

– Vi hoppas att kunna minska vattenförbrukningen med nästan 30 procent när vi installerat IMD i alla våra fastigheter i Brickebacken, säger Pierre Lundberg, områdeschef för Victoriahem i Örebro.

[ Annons ]

Det innebär att förbrukningen av varmt och kallt vatten mäts i varje enskild lägenhet och varje hushåll betalar för det vatten just de förbrukar. Med dagens system betalar alla hyresgäster lika mycket, oavsett hur mycket vatten de använder.

– En mängd vatten ingår i hyran. En hyresgäst som använder mindre vatten än vad som ingår, får tillbaka pengar. Den som använder mer, får betala lite mer. Vi har tidigare genomfört liknande projekt i andra städer i landet. Nyköping är ett väldigt gott exempel där hela 80 procent av hyresgästerna får pengar tillbaka på sin hyra, säger Pierre Lundberg.

Pierre Lundberg konstaterar att lönsamheten i ett IMD-projekt handlar mycket om förutsättningarna i varje specifik fastighet.

– Just våra fastigheter i Brickebacken har visat sig vara väldigt tacksamma att genomföra installationen av vattenmätare i. Här har vi satt fyra mätare per lägenhet. Behövs det fler mätpunkter eller om omdragning av rör behövs i allt för stor utsträckning så blir projektet givetvis betydligt dyrare, säger Pierre Lundberg.

Han konstaterar att husen, som är från 60-70-talet, haft hög vatten och energiförbrukning. Vilket också gör förutsättningarna att räkna hem projektet bättre.

– I Brickebacken har vi sedan tidigare genomfört installation av snålspolande duschmunstycken för att ge våra boende så goda förutsättningar som möjligt att få ned sin vattenförbrukning. Sedan vi tog över fastigheterna i Örebro så har vattenförbrukningen minskat med elva procent, vilket motsvarar fyra  50 meters vattenbassänger eller den genomsnittliga vattenanvändningen för 170 personer under ett år i Sverige. Vår förhoppning är att vi nu ska få ner förbrukningen ännu mer, säger Pierre Lundberg.

Systemet används redan av Örebros allmännyttiga bostadsbolag och är framförhandlat med Hyresgästföreningen.

– Det känns extra roligt att vi har ett stort stöd av Hyresgästföreningen som även de ställer sig väldigt positiva till detta. Det är en win-win för alla om vi får ner vattenförbrukningen och i Örebro finns det en stor potential för det. Det känns riktigt bra, säger Pierre Lundberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]