[ Annons ]

Arrangemang som berör bostadspolitiken är många i Almedalen. Och under Boverkets seminarium om utmaningar på bostadsmarknaden pratade antropologen Viktoria Walldin om bland annat bostadssegregation. Fastighetstidningen mötte henne i vimlet och passade på att ställa några frågor.
Publicerat 3 juli, 2014

Viktoria Walldin: "Ta hand om bostadssegregationen"

Arrangemang som berör bostadspolitiken är många i Almedalen. Och under Boverkets seminarium om utmaningar på bostadsmarknaden pratade antropologen Viktoria Walldin om bland annat bostadssegregation. Fastighetstidningen mötte henne i vimlet och passade på att ställa några frågor.

Viktoria Walldin är antropolog och anställd på White Arkitekter. Under Boverkets seminarium på tisdagen sa hon ”När vi bygger den hållbara rättvisa staden måste vi ta hand om bostadssegregationen. Och jag frågar mig; Varför händer inget?”. Fastighetstidningen mötte upp henne dagen efter och fick en intervju.

[ Annons ]

Varför befinner du dig i Almedalen?
– En kombination av flera orsaker. Det är tredje året jag är här, men jag var här senast för två år sedan. Jag var lite trött på det men i år är det valår och då kände jag att det var extra viktigt. Dessutom är jag, och övriga på White, inbjudna till flera olika seminarier. Jag tror att det beror på att jag jobbar i byggbranschen men har en helt annan bakgrund. Som antropolog har jag ett annat perspektiv.

Hur kommer det sig att White Arkitekter har anställt en antropolog?
– Det är mycket politik i stadsbyggnad och arkitektur. Vi är några stycken som jobbar med sociala aspekter. White insåg tidigt behovet av att täcka in social hållbarhet i arbete med stadsbyggnad och arkitektur. Det fanns ett behov av att få in nya metoder för att bättre få in brukarperspektivet. När jag intervjuar och möter de invånare som ska bo eller arbeta i husen och stadsdelarna får arkitekterna material och underlag som de sedan kan gestalta i form.

Tror du att det är en trend, att ta in andra kompetenser i byggbranschen?
– Efterfrågan på det jag gör, som utredningar, miljöpsykologi och liknande, har formligen exploderat. Jag tror inte att det varit en brist på kompetens men vi har gått in i en tid där de här sociala frågorna har skalats bort och det istället varit mer marknadsdrivet. Jag skulle säga nu att det är en tillbakagång och man som arkitekt igen ser sig mer som samhällsbyggare. 

Varför är det så svårt att arbeta med bostadssegregation?
– Jag tror att politiken är väldigt ängslig för den här frågan. Det man gör när man säljer en plan till exempel är ju en form av sälj och då vill man prata om de positiva effekterna. Men när det gäller bostadssegregation måste man lyfta upp de negativa aspekterna och våga prata om dem. Jag tror också att man måste våga prata om nya former av subventionerat boende. Det finns en rädsla för att prata om till exempel social housing men vi måste ta hand om dem som inte har. Jag tror också att man måste prata om hur man får in subventionerat i nyproduktion.

Har du några tips till fastighetsägare när det gäller de här frågorna?
– Jag tror att man måste planera för en hetrogen hyresgäst att jag som fastighetsägare måste få in alla möjliga olika hyresgäster i min fastighet och hitta en miljö där den här variationen känner sig bekväm. Där man kan vara olika och bo tillsammans.

Vad hoppas du ska hända på den svenska bostadsmarknaden?
– Det måste komma fram fler lägenheter och det måste gå snabbare. Men samtidigt kan man också vara innovativ med bostadsmarknaden. Jag vill se nya och flexibla miljöer och lägenheter.

Vad ska du titta på mer här i Almedalen?
– Jag ser fram emot en debatt i eftermiddag som har titeln ”Vad är dina viktigaste arbetsuppgifter om du blir samhällsbyggnadsminister?”. Det är en svår och bred fråga och jag är nyfiken på att se vad folk kommer att svara.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]