[ Annons ]

När Erikslund Shopping Center etablerades var det många handlare i centrum som blev oroliga. Men idag arbetar Jessica Alenbring, centrumchef på Erikslund Shopping Center, och Maria Fors, vd på Västerås Citysamverkan, tillsammans för att gynna handeln i hela Västerås. Foto: Pia Nordlander
Publicerat 1 november, 2013

”Vi vill inte hångla, men?gärna samarbeta”

Från fiender till samarbetspartners. Erikslund Shopping Center samarbetar nu med handlare i centrum för att locka fler besökare till Västerås.

Det hånglas mycket i Västerås – en fras som Maria Fors, vd på Västerås Citysamverkan, gärna använder sig av. Men det är inte så fysiskt som det låter. I det här fallet betyder hångel att företag i Västerås stadskärna arbetar tillsammans mot gemensamma mål.

[ Annons ]

– Sedan 2008 har vi jobbat hårt med samverkan mellan cityhandlarna. Men för att handel i city ska stärkas måste hela Västerås vara attraktivt och för att åstadkomma det måste vi jobba ihop, säger Maria Fors.

Också Jessica Alenbring, centrumchef på Eriks-lund Shopping Center, håller med om vikten av att samarbeta även om hon inte vill använda sig av Marias uttryck ”hångel”.
– Jag gillar inte det uttrycket. Det har jag sagt till Maria också, vi kommer aldrig att hångla. Men det är viktigt att ha ett bra samarbete.

Inom fem år önskar jag att vi till exempel skulle kunna arrangera en shoppingfestival i hela Västerås.” Jessica Alenbring, centrumchef på Eriks­lund Shopping Center

Samarbetet påbörjades för flera år sedan när planerna på Västerås andra köpcentrum kom på tal. Då kontaktade Maria Fors Ikano Retails vd Jan Kristensson.
– Då var ju alla handlare i city oroliga och vi kände att vi hade fått världens fiende. Det var mycket rädsla inför den nya konkurrenten, säger Maria Fors.

Årets bästa köpcentrum? I oktober koras vinnaren på en gala.

Men efter ett långsiktigt arbete med kunskap och attityder har inställningen bland handlarna förändrats. Det är bättre att arbeta tillsammans för att locka fler besökare till Västerås och fler västeråsare till handel. I staden finns förutom Erikslund Shopping Center och affärerna i city också Hälla köpcentrum så konkurrensen om kunderna är hård. Idag är Maria Fors väldigt nöjd med samarbetet. Förra året gick de samman och producerade en gemensam bilaga under temat Shopping i Västerås. I år utvecklar de sam-arbetet med både bilaga och gemensamt shopping-paket på hotellet First Hotels Plaza i Västerås. På sikt hoppas Jessica Alenbring att alla handelsaktörer i Västerås kan arrangera större evenemang tillsammans.
– Inom fem år önskar jag att vi till exempel skulle kunna arrangera en shoppingfestival i hela Västerås. Det skulle verkligen kunna driva på handeln. Nu är fortfarande samarbetet i startgroparna. Det hade varit roligt att göra en större satsning med Erikslund, Hälla och centrumhandlarna. Men där är vi inte idag.

Jessica Alenbring är också noga att poängtera att trots att det är viktigt med samarbetet är de fortfarande konkurrenter. En timme från Västerås är det gemensamma upptagningsområdet och i det finns stora städer och konkurrenter som Örebro och Stockholm. Så även om aktörerna genom gemensamma satsningar drar mer folk till Västerås, är det viktigt att satsa på västeråsarna.

– Vi kom hit idag för att kolla på skor och här finns allt, säger Lukas Rogerson och får medhåll av klasskamraten Olle Höglund: – Ja, det är bra att mycket finns på ett ställe och det är inte så långa avstånd mellan butikerna. Foto: Pia Nordlander

Men det är inte bara de gemensamma projekten med Citysamverkan som är på gång på Erikslund Shopping Center. Köpcentret är också en av två nominerade till priset Årets bästa köpcentrum som delas ut av Nordic council of shopping centers.
– Det är fantastiskt roligt. Juryn var på besök här förra veckan. Man får skicka in en ansökan själv och sedan väljer de ut vilka som nomineras. Jag har aldrig varit med om något sådant här så det känns så klart jättespännande, säger Jessica och ler.

Förutom Erikslund Shopping Center är också Port73 i Haninge nominerade. I oktober presenteras vinnaren under en galakväll i Stockholm. Men om de vinner vill Jessica inte spekulera i än.
– Etta eller tvåa, vem vet? Det är riktigt roligt och ska bli en riktig festkväll.

Åsa Grönlund:  – Jag brukar vanligtvis inte komma hit, men idag skulle jag byta en tröja. Jag jobbar själv inne i centrum så det är enklare att handla där och jag vill stötta centrumhandeln. Sedan tycker jag också det känns lite instängt på köpcenter. Det är mer familjärt att handla i centrum. Foto: Pia Nordlander

Just nu arbetar centrumledningen också för fullt med att fylla de fem lokalerna som fortfarande står tomma i köpcentret. För Jessica är det utbudsmixen som är i fokus. Att det ska finnas något för alla är viktigast.
– Och sedan är ju så klart julplaneringen i full gång. Sommaren har varit lång men nu är julen faktiskt snart här och det planerar vi  för.

Varför handlar du på Erikslund Shopping Center?

Marie Karlsson. Foto: Victoria Gillberg.

Marie Karlsson:
–  Det bästa är tillgängligheten. Innan Erikslund fanns handlade vi på Hälla. Det är sällan jag handlar i centrum,
parkeringen är så bra här.

 

 

 

Emelie Karlsson. Foto: Victoria Gillberg

Emelie Karlsson:
– Jag tycker om att komma hit till Erikslund Shopping Center för det är stort och finns så mycket. Allt är liksom samlat under samma tak.

 

 

 

Varför handlar du i city?

Aramiza Johanna. Foto: Victoria Gillberg

Aramzia Johanna:
– Jag shoppar i centrum för jag jobbar här. Men på helgerna brukar jag åka ut till Erikslund Shopping Centrum med min man.

 

 

 

Bibi Larsson. Foto: Victoria Gillberg.

Bibi Larsson:
– Jag trivs bättre här i centrum, det har alltid varit så. Det är mer levande och känns som det finns större variation. Jag tycker köpcentrum är mer opersonligt.

 

 

 

Anders Almén. Foto: Victoria Gillberg.

Anders Almén:
– Jag har inte så långt till centrum så det blir ofta att jag kommer hit. Men i övrigt så är det inget som är bättre här än på köpcentrumen tycker jag.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]