[ Annons ]

Rikard Ljunggren, näringspolitisk expert hos Fastighetsägarna Göteborg. Foto: Fastighetsägarna
Publicerat 31 mars, 2016

”Vi värnar möjligheten att få välja sin hyresgäst”

Ett förslag om turordning till hyresrätter endast efter kötid delar politikerna i Göteborg. 9 av 10 berörda hyresvärdar hotar också med att lämna Boplats Göteborg om förslaget blir verklighet.

SVT rapporterar att flera privata hyresvärdar hotar att lämna bostadsförmedlingstjänsten Boplats Göteborg. Anledningen är ett förslag om att skrota hyresvärdarnas förmedlingskriterier och istället endast fördela hyresrätterna efter kötid.

[ Annons ]

De privata värdarna står för 40 procent av lägenheterna som förmedlas genom Boplats Göteborg, och de är måna om att få behålla sina urvalskriterier.

– Vi värnar möjligheten att man faktiskt kan välja sin hyresgäst. Hyresrätten är ingen produkt som du bara ska få tilldelad utan man vill ha rätt hyresgäst, en hyresgäst som trivs i området, som vill bo kvar och vill bo där länge, säger Rikard Ljunggren, vice ordförande på Boplats Göteborg och företrädare för Fastighetsägarna till SVT.

Förslaget om att fördela lägenheterna endast efter kötid kommer ifrån Socialdemokraterna, Miljöpartier och Vänsterpartiet. Moderaterna, som motsätter sig förslaget, menar att förslaget inte gynnar tillräckligt många typer av bostadssökande.

– Har man flera grunder så öppnar det för de som inte har planerat att de ska bo i Göteborg ända sedan barnsben, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M) till SVT.

Enligt en enkät som Fastighetsägarna själva gjort bland sina medlemmar uppger 9 av 10 värdar att de kommer att lämna Boplats helt eller delvis om fördelning av hyresrätter efter kötid blir verklighet. Det skulle innebära att Boplats riskerar att tappa omkring 4 000 privat ägda lägenheter varje år.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]