Mikael Källqvist, VD för Bostads AB Mimer.
Publicerat 31 januari, 2019

”Vi står fortfarande för långt ifrån varandra”

Trots långa förhandlingar kommer Mimer och Hyresgästföreningen inte överens. Bolagets vd Mikael Källqvist tvings nu konstatera att man får vända sig till Hyresmarknadskommittén.

I november inleddes förhandlingarna. Men parterna har ännu inte lyckats ro hyresförhandlingarna i mål.

[ Annons ]

– Efter flertalet möten med gott förhandlingsklimat står vi fortfarande för långt ifrån varandra. Vi tar därför nu hjälp av Hyresmarknadskommittén som hjälper oss att komma i mål, säger Mikael Källqvist, VD för Bostads AB Mimer.

Mimers inledande yrkande låg på en höjning av hyrorna på i genomsnitt 3,8 procent. Detta med motivering att bolaget måste kompensera för ökade kostnader och för att möjliggöra investeringar i nya bostäder. Hyresgästföreningens utgångsbud var en höjning på 1,45 % och har nu under förhandlingarnas gång hamnat på 1,7 %. Mimer startade på 3,8 % och har som sista bud lagt sig på 2,9 %.

Mikael Källqvist pekar ut tre skäl till varför man har svårt att backa längre i sina krav_ Mimer behöver kompensation för kostnadsökningar eftersom de lever med samma villkor som privata företag och måste få betalt för de kostnadsökningar som sker i samhället. Sedan 2011 har bolaget fått ett sämre utfall i årsförhandlingarna än de privata och ligger därför efter i hyresnivåerna. Man agerar på en expansiv ort vilket kräver investeringar i form av nyproduktion.

För att komma i mål med förhandlingarna tar nu parterna hjälp av Hyresmarknadskommittén som tittar på argumenten och kommer tillbaka med ett medlingsbud.

– Om medlingsbudet förkastas av någon av parterna ger Hyresmarknadskommittén en rekommendation på en hyresnivå som vi och Hyresgästföreningen är förpliktigade att följa. Vi beklagar verkligen att vi ännu inte har ett besked att ge våra hyresgäster om årets nya hyra men vi hoppas att detta får en snabb lösning, säger Mikael Källqvist.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]