Illustration: Johan Isaksson
Publicerat 22 april, 2021

Vi ser ett nytt Sverige växa fram

Pandemin och digitaliseringen kan lägga grunden för att hela Sverige ska börja leva. Då måste också den sociala hållbarheten högre upp på agendan. Och inte minst, menar Kent Persson, blir det en viktig fråga för fastighetsbolagen.

I årtionden har det sagts att hela Sverige ska kunna leva. En devis som varit, minst sagt, svår att leva upp till. Sakta med säkert har vi tvärtom sett hur förutsättningar för tillväxt utanför storstadsområdena försämrats och hur samhällsservicen monterats ned. En förändring som väckt ilska i stora delar av landsbygdens Sverige och som också inneburit att känslan av utanförskap har växt.

Men ett nytt Sverige är på väg att växa fram som konsekvens av pandemin. Med digitaliseringen är det nu möjligt för hela Sverige att kunna leva.
För digitaliseringen har fått en enorm utveckling. Det som hänt det senaste året hade kanske tagit fem till tio år annars.

[ Annons ]

Digitaliseringen har tagit stora steg och ändå är det bara början på förändringarna vi ser. Många av oss påverkas i vardagen av digitaliseringens möjligheter. Möjligen är det bara fantasin som sätter gränser för att vad som kan uppnås framåt med ny teknik och med kraften som finns i digitaliseringen.

Kommer digitaliseringen och kommande samhällsförändringarna påverka vårt boende? Kanske inte fastigheterna som sådana, men förändringarna kommer påverka vår syn på bostaden. Vad har vi bostaden till och hur mycket tid kommer vi tillbringa i den. Möjligheterna att arbeta från hemmet skapar trots allt möjligheter. Jag är väl medveten om att inte alla kan jobba från hemmet eller på distans. Men tillräckligt många kan det för att det ska påverka synen på bostaden och för att förändra samhället.

Kanske blir det pandemin och digitaliseringen som lägger grunden för att hela Sverige ska kunna leva. Med ökad möjlighet att jobba från hemmet så förstoras arbetsmarknadsregionerna. Idag kan man jobba från sin bostad eller kanske till och med från sin sommarbostad. Något som för många enbart var en dröm för några år sedan. Nu är drömmen nåbar och bör såklart införlivas på ett klokt sätt.

Fördelarna är ju oändliga. Kommuner på landsorten kan erbjuda en livskvalitet som inte storstaden kan erbjuda och som kanske kommer locka många. Närhet till naturen, tystnad och förhållandevis låga levnadskostnader. I storstäderna kommer det innebära att de stora bostadsområdena kommer ha fler människor närvarande på dagtid. En närvaro som ökar tryggheten.

Hållbarhetsfrågorna kommer i svallvågorna från pandemin högre upp på agendan. Digitaliseringen bidrar till att hitta andra lösningen för att förstärka just hållbarheten och det både miljömässigt som socialt. Vi reser mindre och mer klimatsmart. Vi tar ett större ansvar för sammanhållningen i vårt närsamhälle. Den sociala hållbarheten blir en fråga för oss alla att ta ansvar för. Men inte minst för oss som fastighetsbolag av den enkla anledningen att vår närvaro är högre och det leder till ett direkt ansvarstagande.

För när människor ändrar sina beteenden så ändras också förutsättningarna i närområdet. Efterfrågan på lokal service ökar. Närvaron fyller områden med liv. För att göra karriär behöver man inte längre bosätta sig i storstäderna. Med digitaliseringen så blir Sverige ett större land på alla sätt och vis.

Kriser skapar också möjligheter. Just nu är det kanske svårt att inse. Men möjligheten är faktiskt att pandemin blev starten på byggandet av ett nytt Sverige. 

Kent Persson

Gör: Samhällspolitisk chef för Heimstaden.

Mer om: Född i Örebro där han också inledde sin politiska bana. 2011–12 var han oppositionsråd i Örebro kommun. Den politisk karriären toppades av posten som partisekreterare för Moderaterna 2012–15. Sedan dess har han ägnat sig åt bostadsfrågorna.

Twitter: @kentpersson

Läs fler krönikor av Kent Persson »

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]