[ Annons ]

Tamsie Thomson, chef över London Festival of Architecture. Foto: Susanna Sköld.
Publicerat 15 mars, 2018

”Vi måste fokusera på de grundläggande problemen”

Brittiska Tamsie Thomson, chef över London Festival of Architecture och grundare av kampanjen "Elefanten i rummet", är på plats på Mipim för att synliggöra den diskriminering som sker av kvinnor i branschen.

Fastighetsbranschens internationella mässa Mipim pågår för fullt. I sviterna av den brittiska skandalen där unga kvinnor blev utsatta för trakasserier under en välgörenhetsmiddag med enbart inbjudna män, har frågan om trakasserier och sexism i fastighetsbranschen lyfts upp på agendan under konferensen.

[ Annons ]

Mipims arrangör Midem Reed har tagit fram en uppförandekod som besökarna är obligerade att följa. Det handlar om att alla former av diskriminerande kommentarer, gester, handlingar och trakasserier är strängt förbjudna.

Det kan tyckas självklart, men så är inte fallet i fastighetsbranschen menar Tamsie Thomson, chef för London Festival of Architecture.

Hon är kvinnan bakom kampanjen ”Elefanten i rummet” som spridits under årets mässa, bland annat genom pins och vykort med budskapet att diskriminerande attityder och beteenden är den stora elefanten i rummet, vilket måste lyftas.

– Vi hade med oss 1200 pins som tog slut nästan på en gång. Det är oroligt roligt att se att de bärs av både män och kvinnor på mässan. Vi skulle köpt in minst 2000. Männen som bär pinsen har förstått att det är en solidarisk handling. Och många kvinnor jag pratat med säger att den får dem att våga säga ifrån och ifrågasätta saker som de kanske inte annars hade gjort, säger Tamsie Thomson.

Idén till kampanjen fick hon efter att ha tweetat en bild från ett företag som på en mässa för oljeindustrin använde sig av lättklädda kvinnor för att locka till sig besökare till sin monter. Tweeten fick stort genomslag och händelsen plockades upp av flera tidningar.

–  Jag har varken sett eller fått någon ursäkt från företaget eller mässan. Det fick mig att inse att det här fortfarande är ett enormt problem. På grund av timingen har det äntligen blivit erkänt som ett problem. Hade tweeten kommit ut för 2-3 år sedan så skulle den antagligen inte ha plockats upp överhuvudtaget.

Tamsie Thomson menar att vi ofta pratar om de stora problemen i samhället. Som att lika många kvinnor som män utbildar sig till akademiker, men att det sedan skapas en stor klyfta i representationen bland annat i näringslivet. Visserligen är det stora problem, men vi måste också våga ta i de mest basala frågorna, menar Thomson.

– Vi har under en tid varit så fokuserade på de riktigt stora problemen vad gäller klyftorna mellan män och kvinnor, att vi glömt bort de mest grundläggande problemen som inte fungerar. Vi ser det hända överallt, att kvinnor inte känner sig trygga eller välkomna, eller till och med blir utsatta för kränkningar och trakasserier. Jag känner att jag har fått nog av att stå ut med det.

Vad tycker du om att Mipim har infört en uppförandekod?

–  Jag tycker det är viktigt, just med tanke på att det är så många länder och kulturer som ska mötas och interagera med varandra på samma plats. Det är viktigt att sätta grundreglerna för hur organisatörerna förväntar sig att besökaren ska vara och bete sig, säger hon och fortsätter:

– Det är inte mycket som är uppseendeväckande i den, det handlar om att vi alla ska bete oss vänligt och respektfullt mot varandra när vi är här. Gör inget olagligt och förolämpa ingen. Var trevlig mot människor. Det ska inte svårt för någon och det är det beteendet jag förväntar mig från alla människor jag möter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]