[ Annons ]

Andreas Vikberg, Projekt- och byggledare på Forsen i Umeå.
Publicerat 26 juni, 2023

”Vi löser komplexa problem i en icke-komplex värld”

Namn: Andreas Vikberg. Titel: Projekt- och byggledare på Forsen i Umeå. Aktuell med: Utveckling av större bostadsprojekt samt kommersiella lokaler i Skellefteå och Umeå, efter att ha kommit tillbaka från Ukraina och tjänsteledighet.

Du kom nyligen tillbaka från Ukraina där du hjälpt UNHCR i deras arbete på plats. Vad var din roll?

– Att stötta upp som projektledare i olika byggprojekt och i det organisatoriska arbetet. Vi reparerade fastigheter som skadats vid attacker, kompletterade med attefallshus för dem som fått sina bostäder helt förstörda och anpassade större byggnader till flyktingboenden.

[ Annons ]

Tar du med dig några särskilda erfarenheter från tiden i Ukraina?

– I Sverige löser vi komplexa problem i en icke-komplex värld, där är det tvärtom. Där handlar det om snabba och effektiva lösningar. Vi har under en längre tid inte behövt ha samma fokus på kostnadseffektivitet i byggbranschen i Sverige, men det blir allt viktigare nu givet det ekonomiska läget.

Du är själv uppvuxen i Boden – hur ser du på framtiden för byggbranschen i norr?

– På kort sikt ser det lovande ut. Men den största utmaningen är att hitta rätt kompetens, särskilt bland exempelvis snickare, elektriker och rörmokare. Då är det en klar fördel att ha den lokala kännedomen. Kommunerna har även en utmaning i att uppdatera detaljplaner och aktivt arbeta med bygglov. Förhoppningen är att städerna lyckas undvika ”fly in/fly out-arbete”. Jag bodde själv några år i Stockholm men valde att flytta tillbaka på grund av livskvaliteten här.

TRE YRKEN SOM JAG SKULLE VILJA TESTA

  • Hjälparbetare – att få se världen och uppleva andra kulturer samtidigt som man hjälper människor i komplexa miljöer.
  • Börsmäklare – det är roligt och intressant med affärer. Att få tiden till att analysera företag på djupet och investera för att både kunna lyfta företag och ge avkastning lockar mig.
  • Brandman – det känns givande att få hjälpa andra samtidigt som man befinner sig i pulshöjande situationer där man under press behöver lösa uppdrag tillsammans.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]