Foto: Shutterstock
Publicerat 6 maj, 2020

”Vi laddar för en solcellsboom”

Det borde vara enklare för fastighetsbolag att satsa på solel och laddstolpar. Det menar branschorganisationen Fastighetsägarna GFR, som har inlett ett samarbete med leverantören Rexel som ska underlätta för fastighetsägare att ta ett steg mot ett fossilfritt samhälle.

Solenergi och laddstolpar växer stadigt. Förra året ökade andelen solel med nära 70 procent, men står samtidigt för endast en procent av den totala elproduktionen i Sverige.

[ Annons ]

Och under första kvartalet 2020 fanns runt 9 500 laddpunkter i Sverige. Det låter kanske mycket, men då ska man betänka att det rullar 107 000 laddbara bilar på landets vägar.

Det krävs därför en satsning för att underlätta för fastighetsägare att installera solel och laddstolpar, menar Fastighetsägarna GFR, som omfattar Västra Götalands, Värmlands, Hallands, Jönköpings, Kalmar och västra Östergötlands län.

– Vi laddar för en elbil- och solcellsboom. Vi behöver påskynda omställningen till ett mer hållbart samhälle och vi vet att många av våra medlemmar vill göra de nödvändiga investeringar som krävs för att vår bransch ska bidra till en förnybar energiförsörjning. Men att investera rätt kan upplevas som både krångligt och svårnavigerat. Därför har vi ingått ett samarbete som kommer att underlätta för fastighetsägare att fatta kloka och hållbara investeringsbeslut, säger Lars Stjernfelt, affärutvecklingschef på Fastighetsägarna GFR.

En av trösklarna när man som mindre och mellanstor fastighetsägare funderar på att installera solel och laddstolpar är bristen på teknisk kunskap. Det hoppas Fastighetsägarna GFR råda bot på i och med samarbetet med Rexel, där man erbjuder hjälp av en teknisk expert som räknar på vad en investering i solceller eller elbilsladdning innebär, eller en kombination av de två.

Rexel, med sina butikskedjor Selga och Storel, är leverantörsoberoende och kan därför rekommendera den lösning som passar bäst för den specifika fastigheten. Därefter kommer Rexel också kunna projektera, och med hjälp av sitt partnernätverk även erbjuda hjälp med montage och installation och underhåll av både solceller och laddstolpar. De kan också vara stöd till fastighetsägaren i ansökningsprocessen om solcellsstöd ur den förnyade potten på 200 miljoner kronor som presenterades i regeringens vårändringsbudget.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]