Foto: Johan Arneson
Publicerat 20 december, 2018

”Vi kommer att arbeta mer med kultur”

Mats Rydholm, vd Maleryd Fastigheter i Varberg, ser fram emot att de hållbarhetsprojekt bolaget lagt grunden för nu ska få luft under vingarna. Även om villkoren blir tuffare är han säker på att de planerade satsningarna kommer förverkligas.

Många spår ett tufft fastighetsår – vad förväntar du dig av 2019?

[ Annons ]

– Vi märker att bankerna blivit försiktigare och sänkt sina belåningsgrader. Men hittills har vi bara fått positiva signaler. Så för vår del tror jag att de planerade projekten kommer att kunna starta. Vi ska bygga hyresrätter och kommersiella lokaler, däremot ser det svårare ut för vår samarbetspartner HSB som tänkt bygga bostadsrätter. Hittills har de inte sålt tillräckligt.

Vad är målet för denna satsning?
– Tanken är att omvandla ett industriområde till stad med både bostäder och kontor. Men även om det inte blir med de planerade bostadsrätterna, så kommer vi att kunna bygga vår del i alla fall.

Maleryd är ett bolag med hög profil inom hållbarhetsområdet. Vilka satsningar gör ni nästa år?
– Viktigast blir att genomföra de mål och löften som vi satte upp för bostadsprojektet Mandarinen 2 där vi satsat på social hållbarhet. Gemenskap är ett nyckelord för området, så det gäller att gemensamhetslokal, växthus, cykelverkstad och tvättstuga fungerar som planerat. Och vi ska, utöver de skyltar som uppmanar till gemensamma aktiviteter, arbeta vidare med nudging som metod. (Läs mer om det här)

Några helt nya satsningar?
– Det är viktigt att fylla rummet mellan husen –  och där vill vi arbeta mer med kultur. Inför 2019 har vi inlett samarbete med Teater Halland. I år har vi abonnerat en föreställning som julklapp till våra hyresgäster. Och på Ventilo kontorshotell kommer de att spela föreställningen ”Bäst på jobbet”.

Nästa år drar bygget av Varbergstunneln igång? Kommer Maleryds att vara involverade i utvecklingen av nya området Västerport?
– Vi är ett av fem företag som tävlar om ett litet triangelformat centralt kvarter. Där samarbetar vi med Coop kring en idé om hur man ska få butik och bostäder att fungera tillsammans. Som att få varorna levererade upp till dörren. Och kanske kan man odla kryddor på taket som man sen säljer i butiken.

Vad ser du själv, på ett mer personligt plan, mest fram emot 2019?
–  Att hitta en bättre balans mellan privatliv och företagande. Och sportsligt kvarstår målet att cykla med ett gott gäng runt Vättern under 10 timmar.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]