Kanske är det omodernt att sköta sin egen förvaltning – det håller Stefan Ekholm, vd KJ Förvaltning med om. Men för honom och de övriga ägarna i bolaget är det en fråga om kontroll av sina fastigheter och inte minst identitet.
Publicerat 27 februari, 2012

”Vi känner allt och alla och vet alla behov”

Kanske är det omodernt att sköta sin egen förvaltning – det håller Stefan Ekholm, vd KJ Förvaltning med om. Men för honom och de övriga ägarna i bolaget är det en fråga om kontroll av sina fastigheter och inte minst identitet.

– Om man är en fastighetsägare ska man väl ta hand om sina fastigheter. För mig vore det rätt meningslöst att bara se det som en kapitalplacering – då kan jag lika gärna äga aktier, säger Stefan Ekholm när vi ses på kontoret några trappor upp i en av bolagets hus nära centralstationen i Uppsala. I området ligger även en del av bolagets bestånd. Totalt äger man 500 lägenheter i Norrtälje och Uppsala.

[ Annons ]

Stefan Ekholm tillhör en skola av fastighetsägare som vill ha full koll på vad som händer med och i husen, och det får man bäst genom tät kontakt med fastigheter och hyresgäster.

Om man är fastighetsägare ska man väl ta hand om sina fastigheter.”
Stefan Ekholm

– Vi känner nu allt och alla och vet att folk har olika behov. En stor del av våra hyresgäster är äldre som kan behöva hjälp med att skruva i lampor. Eller så ringer de och säger att frysen tjuter – men vi vet att det är batteriet i brandlarmet som är slut. Den typen av kännedom och skötsel får man inte med en extern förvaltare som följer ett standardkontrakt.

Men den höga servicegraden är inget man kan ta betalt för.
– I längden blir det förstås omöjligt, inte minst med tanke på en allt åldrande befolkning. Vi kommer att tvingas ta betalt för mycket av det som idag är gratis, säger Stefan Ekholm.

KJ Förvaltning har även de sålt externa tjänster, i första hand till de bostadsrättsföreningar som tog över en del av deras fastigheter på 70- och 80-talet.

– Som mest hade vi 30 kunder med olika skötseluppdrag. Fast nu har vi inga kvar. Det gick inte att upprätthålla en bra kvalitet när föreningarna bara ville snåla. Och det finns gott om andra förvaltare som lade lägre bud. Till sist hade vi ingen lust att vara med i det spelet.

Några av föreningarna hörde dock av sig efter några år. Då hade styrelserna insett att det tillkom massa extrakostnader som man inte räknat med. Fakturor för anbudsvärdering, för snöröjning med mera.

–?Vi svenskar är lite väl godtrogna när det kommer till kontrakt och upphandling. Tyvärr går vi väl mot en utveckling som i USA där man har tio jurister som ska kolla varenda liten detalj i kontrakten, konstaterar Stefan Ekholm.

Kvar i organisationen på KJ Förvaltning är tio personer – några närmar sig pensionen. Stefan Ekholm tror att man i framtiden kan minska en del av förvaltningen men ha kärnan kvar.

–?Med alla egenkontrollprogram som nu införs får man ett kvitto på att arbetet utförts. Men det gäller att ha skrivit uppdragskontrakt där alla delar som man nu sköter själv finns med, och jag är tveksam till om det blir billigare än idag.

___________________________________________________

Läs mer om förvaltning:

Snurrigt värre att välja förvaltare

”Vi sparade 600 000 kronor när vi gjorde en upphandling”

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]