Hårt tryck på lokaler som går att använda till boende för asylsökande. Bilden är från ett ankomstboende i Sundbyberg. Foto: Pontus Lundahl/TT
Publicerat 23 december, 2015

”Vi kan inte tumma på säkerheten”

Risken för skenande försäkringskostnader gör att många fastighetsägare drar sig för att bidra med lokaler till flyktingboenden. Inom Hemsö hoppas man att Migrationsverket kan ta den extra kostnaden för en tomställd skola i Skutskär – om lokalerna ens beviljas en försäkring.

Fastighetsbolaget Hemsö har erbjudit sig att kostnadsfritt upplåta en tomställd skola i Skutskär som asylboende i ett helt år, men på grund av risken för anlagda bränder väntas försäkringspremien skjuta i höjden – om bolaget ens beviljas en försäkring. Jonas Jalkander, regionchef på Hemsö, hoppas att staten ska ta ansvar för den extra kostnaden.

[ Annons ]

”Som fastighetsägare vill man inte vara oförsäkrad. Vi vill inte ha några onödiga olycksfall på vårt samvete. För att klara de krav som räddningstjänsten ställer så handlar det om ganska höga kostnader. Dessutom tillkommer det krav på manuell bevakning om vi ska få våra lokaler försäkrade. En kostnad som vi i nuläget själva ser ut att få betala.

Problemet är att Migrationsverket vill ha rullande tremånadersavtal och då är det omöjligt att veta på förhand om man kommer att få ihop kalkylen i förhållande till vad man investerar i ombyggnationen.

Jag är övertygad om att allt går att lösa, men vi kan inte tumma på säkerheten, och vi måste också kunna få ekonomi i det här. Det vi hoppas på är att Migrationsverket tar ansvar för den extra kostnaden.”

Fakta: byråkrati ett hinder

Intresset för att möta Migrationsverkets efterfrågan på lämpliga lokaler för flyktingmottagning är stort. Men flera faktorer försvårar för fastighetsägare att bidra:

  • Kostsamma brandskyddsinvesteringar.
  • Risk för överklaganden av de bygglov som Migrationsverket kräver.
  • Detaljplaner som inte medger fler bostäder i ett område.
  • En dom fastslog nyligen att ingående moms vid ombyggnad av lokaler till bostäder inte är avdragsgill. Därmed blir kalkylen svår att få ihop och fastighetsägare som redan dragit av momsen riskerar en skattesmäll.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]