[ Annons ]

Ytan kallas för Moodlabbet och här finns plats för möten, pop ups, event och aktiviteter.
Publicerat 7 juni, 2024

”Vi har velat skapa Sveriges mest välkomnande kontor”

AMF Fastigheters nya huvudkontor mitt i smeten i Mood-gallerian är ingen slump. Det är ett sätt för bolaget att konkret bli en del av Stockholm.

I det nya kontoret på 1 400 kvadratmeter möts medarbetare och besökare av en öppen, publik yta som känns som en hotellobby. Det är bara att kliva direkt in från Mood.

– Vi har velat skapa Sveriges mest välkomnande kontor. Staden flyttar in till oss och vi flyttar ut till staden, säger Thomas Erséus, vd på AMF Fastigheter.

[ Annons ]

– Kontoret vi flyttade ifrån var jättefint. Men ganska stängt. Det sa inte så mycket om oss som stadsutvecklare. Det gör det här kontoret, inflikar Hanna Mossfeldt, projektledare för flytten och arbetsplatsstrateg på AMF Fastigheter.

Hanna Mossfeldt, projektledare för flytten och arbetsplatsstrateg på AMF Fastigheter.

Ytan kallas för Moodlabbet och här finns plats för möten, pop ups, event och aktiviteter. Exakt vad får framtiden utvisa. En ambition är också att de öppna ytorna ska kunna användas när kontoret är stängt.

–  Det är ju lite speciellt att ha ett kontor i ett läge där det finns handel utanför.  Vi i vill skapa samma känsla av öppenhet som butikerna gör. Därför behöver vi fundera mer över hur vi ska aktivera den här ytan utanför kontorstid, säger Thomas Erséus.

Att inredningen påminner om en hotellobby är ingen slump.

– Vi har inspirerats av restauranger, barer och hotell. Det är platser där vi är vana vid att möta människor vi inte känner. Det skapar trygghet, säger Lena Nyholm, inredningsdesigner på Merry Monday, som designat och inrett kontoret.

I den öppna ytan ska alla känna sig välkomna. Lena Nyholm pekar på kristallkronan vid entrén som är en flirt med obelisken på Sergels torg. En plats där många människor samlas för att mötas, fira, ta del av kultur och demonstrera.

Designen och inredningen bygger på årstiderna, i det här rummet är temat höst.

Även den fina trädgården är skapad utifrån tanken att alla är inkluderade. Här finns träd från olika världsdelar som äppelträd, bonsai och palmer.

– Det blir allt tydligare att det behövs många olika kompetenser för att lösa problem. Det här kan bli en arena för att bjuda in otippad kompetens, bortom fastighetsbranschen, för att se hur vi kan bygga hållbara städer i framtiden, säger Mia Öhrn, kontorscurator på Merry Monday.

Arbetet med att skapa det nya kontoret började för två år sedan. Mycket möda har lagts på att i grunden förstå vad som gör att människor trivs och mår bra på en arbetsplats.

– Många kontor idag kan bidra till att stressnivån höjs. Här har vi tittat på hjärnforskning, ledarskap och hur arbetsplatsen kan designas och utformas för att vi ska känna oss mindre stressade. Ett hjärnvänligt kontor, helt enkelt, säger Mia Öhrn.

All personal på AMF Fastigheter har engagerats och fått ge synpunkter. I samarbete med Göteborgs universitet och Handelshögskolan i Stockholm har en nollmätning gjorts där medarbetarna har fått svara på frågor om hur de upplevde det gamla kontoret, de kommer även att svara på frågor om den nya arbetsplatsen.

– Vi har velat utmana oss själva. Det här är ett kontor som i takt med tiden kan behöva förändras utifrån vad som fungerar bra och mindre bra. Och det är byggt på ett sådant sätt att förändringar är lätta att genomföra, säger Thomas Erséus.

Thomas Erséus, vd på AMF Fastigheter.

Designen och inredningen bygger på tre årstider, höst, vår och sommar.

– Vintern fick inte vara med. Hjärnforskning visar att vi inte mår så bra på vintern, säger Lena Nyholm.

 I den första, öppna ytan, är det höst. En årstid när vi drar oss inomhus för att träffas, slå oss ned och samtala. Nästa yta, som ligger bakom speedgaten, är till för medarbetarna och inbjudna besökare. Här finns ett café, små och stora mötesrum – och det knallgula köket som avspeglar att det är vår.

–  Måltiden är en viktig mötesplats. Och på våren längtar vi ju verkligen efter solen för att få ny energi. Därför har köket fått bli solen, säger Lena Nyholm.

Det är viktigt att alla medarbetare, oavsett roll, har möjlighet att utföra sina jobb.

En utgångspunkt för designen är att så mycket som möjligt i inredningen ska vara återbrukat eller återvunnet. En hel del kommer från det gamla kontoret, som till exempel receptionsdisken. Bordskivor, bland annat i styrelserummet, är byggda av timmer som legat i en lada i 160 år.

– Det är en fascinerande story. I slutet av 1800-talet skulle ett timmerhus byggas till en kvinna som kallades vackra Carin. Men hon dog tyvärr och huset hann aldrig byggas. Plankorna har vi nu torkat, hyvlat och återanvänt, säger Lena Nyholm.

Färgerna på kontoret är valde med omsorg. Totalt har 32 färgkulörer använts. Till exempel en gul nyans som avspeglar fasaden mitt emot. Och en blå som är exakt samma färg som på konserthuset.

Längst in i lokalen är det enbart medarbetare som har tillträde. Här är det sommar.

– En årstid när vi äntligen får skörda av det vi odlat, säger Lena Nyholm.

Här finns traditionella skrivbordsplatserna, mindre mötesrum och telefonhytter. Det finns också ett tyst rum i form av ett bibliotek.

– Det är viktigt att alla medarbetare, oavsett roll, har möjlighet att utföra sina jobb. Att ha tysta avdelningar i ett öppet kontorslandskap fungerar sällan särskilt bra, säger Hanna Mossfeldt.

Biblioteket.

I sommardelen finns också två rum som kallas för nattklubbsrummen. Miljön och inredningen är medvetet lekfull.

– Här har vi velat utforska vad som händer när människor möts i andra miljöer än i traditionella konferensrum, säger Mia Öhrn.

Även i dessa rum går återbruket igen. Stolar som hade fått fula jack på ryggstöden i har fått fina broderade blommor som döljer skavankerna. Ett kul grepp är att de stora fönstren som vetter ut mot Mood och en restaurang som på kvällen förvandlas till nattklubb.

–  Nattklubbsrummen är en liten blinkning till det som finns utanför. Kanske människor nyfiket kikar in och tänker, där skulle jag vilja jobba!, säger Lena Nyholm.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]