[ Annons ]

Ales stenar, medeltida stadskärna, museer och Skånes film-mecka. Ystad är en liten stad där kulturen får ta stor plats. I dag är utmaningen inte att få folk att stanna utan att göra plats för alla dem som vill flytta dit.
Publicerat 29 september, 2012

”Vi har inte plats för alla”

Ales stenar, medeltida stadskärna, museer och Skånes film-mecka. Ystad är en liten stad där kulturen får ta stor plats. I dag är utmaningen inte att få folk att stanna utan att göra plats för alla dem som vill flytta dit.

Det är en blåsig torsdagsförmiddag i slutet av augusti. På turistbyrån i Ystad får turisterna och intresserade veta dagens utbud av evenemang: Malörtskväll i Köping, guidad visning på filmmuseet Cineteket, rundvandring i den medeltida stadskärnan, ett besök i den nybyggda småbåtshamnen, konstmuséet eller på Ystad kloster.

[ Annons ]

– Kulturen här har stor påverkan och prägel på staden. Det är unikt att en så här liten stad har två kommunala museer, en teater med ungefär 130 arrangemang per år, jazzfestival och operafestival, säger Charlotta Blom Rudolv, kulturchef  i Ystad kommun.

Ystad kommun har ungefär 28 500 invånare och fortsätter att växa. Hos det kommunala bostadsbolaget Ystadbostäder står cirka 3 000 i bostadskö och trycket på plan- och byggförvaltningen är stort.  Hos kollegorna i rådhuset, kultur- och utbildningsförvaltningen  är det kommunala målet på en procents årlig tillväxt och befolkningsökning en konstant ledstjärna.

De smala gatorna och typiska korsvirkeshusen lockar nya invånare till Ystad.

– Alla de kultursatsningar vi gör ska gynna målet. Till vår fördel är de oerhörda kulturtillgångarna som kommunen har men det handlar också om hur man bevarar och marknadsför dem. Vi har en lång tradition av starka kulturförvaltare både politiska och privata, säger Charlotta Blom Rudlov.

I dag är det främst unga barnfamiljer och äldre som flyttar till Ystad. Cirka 55 procent av de nyinflyttade är högskoleutbildade och marknadsstrategen Itta Johnson är övertygad om att Ystads kulturutbud är en viktig faktor för stadens utveckling.

– Det kommer många unga från Lund och Malmö. Man har gjort karriär och sen vill man flytta någonstans där man kan fortsätta sitt familjeliv. Det kommer också många egna företagare som kanske har dragit ner på sin verksamhet.

Itta Johnson beskriver Ystad centrum som Ystadsbornas vardagsrum och på kommunen samarbetar de med privata aktörer för att hålla centrum levande, till exempel i den aktiva Citygruppen där representanter från stadens fastighetsägare, handlare och kommunen samlas för att  göra gemensamma aktiviteter. Där ingår bland annat Rickard Ohlsson, vd på fastighetsbolaget Contentus. Han tycker att det är fastighetsägarnas ansvar att engagera sig i stadens utveckling.

–  Det är en självklarhet. Det höjer fas­tig­­­heternas värde och det ligger ju i vårt intresse att stärka staden, säger Rickard Ohlsson.

På Contentus är kulturen främst närvarande vid ombyggnad och renoveringar men de är  också en viktig kulturaktör främst genom det lilla blåvita tåget som går genom Ystads stadskärna. Tåget ägs av Contentus som lånar ut det till kommunen och året runt visar det upp sevärdheter för turister och Ystadsbor.

Ystad är också Sveriges förenings­tätaste kommun med allt ifrån internationella Ystad Sweden Jazz Festival till bio och danslektioner och alla idrottsarran­gemang.
För att möta den förväntade inflyttningen måste det förstås byggas fler bostäder.

– Vi kan se en tydlig stagnation på bostadsmarknaden. Idag är det en flaskhals hos plan- och byggkontoret. Vi måste få ut fler planer om vi ska kunna möta behovet. Det är oerhört många överklaganden just nu. Vi vill förtäta staden, men får inte. Vi vill expandera på jordbruksmark runt staden, men får inte. En knut vi har att lösa, säger Itta Johnson.

Högst upp  på önskelistan är en högskola i staden. Något de tror är av stor vikt för Ystads fortsatta utveckling. Men idag finns inga konkreta planer på det. Istället fortsätter man att satsa på det utbud som finns. Att dra ner  finns det inga planer på.

– Skulle du börja skära i kulturen i Ystad skulle det bli uppror, säger Itta Johnson och skrattar.

__________________________________________________

Ellen Hasselbalch på Cineteket. Foto: Victoria Gillberg

Ellen vill stanna i kreativa Ystad

Det började med Edward Persson och med Wallander har Ystad fått en plats på film­kartan. Ellen Hasselbalch, 19 år,  jobbar med film och känner inget behov att flytta.

– Skillnaden mellan Ystad och andra mindre städer är att om man har en kreativ ådra kan man stanna kvar. Man behöver inte åka till Malmö eller Köpenhamn för att utveckla sin kreativitet, säger Ellen Hassel­balch som jobbar på Cineteket vid Ystad studios i Ystad.

Hon flyttade till Ystad med sina föräldrar för sju år sedan och tycker att staden har förändrats under tiden. Tack vare Wallander-filmerna har filmen fått en naturlig plats i staden. Förutom arbetet på Cineteket arbetar Ellen själv med film och hyr ett skrivbord i ett kontor för filmskapare som skapats i anslutning till Cineteket. Där samlas nu människor från Los Angeles, Amsterdam och Ystad som på olika sätt arbetar med film.

På frågan om hon kan tänka sig att bo kvar i Ystad tvekar Ellen inte. Storstäderna lockar men samtidigt tycker hon att närheten  till Malmö och Lund kompenserar nog.
– Jag bor mycket hellre i Ystad än på andra ställen. Jag tror att jag kommer att åka iväg och plugga någon annanstans och sen komma tillbaka igen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]