Foto: Shutterstock.
Publicerat 18 mars, 2020

”Vi har det skittufft” – handeln vädjar om hyresstopp

Många butiker i Sverige riskerar att gå på knäna, idag kastade kedjan Joy in handduken och 40 butiker stängs. Nu vädjar Svensk Handel till fastighetsägare att införa tillfälligt hyresstopp till butiker inom sällanköpshandeln.

Det är en skakad vd för Svensk Handel som svarar på frågorna när Fastighetstidningen ringer upp. Karin Johansson får löpande in rapporter från desperata handlare som ser att det inte är en enda kund i butiken på grund av rädslan för covid-19.

[ Annons ]

– Det är butiker som vittnar om 80 procentiga tapp i försäljningen och nu har redan en klädkedja Joy, gett upp, säger hon. Tuffast är det i storstäderna och inte minst i Stockholms innerstad.

De åtgärder som staten hittills satt in ser hon inte som räddningen för många av de sällanköpshandlare som redan innan coronaviruset hade problem.

–  De har likviditetsbrist och de 500 miljarder med noll procents ränta som Riksbanken erbjuder kommer med en kreditprövning, och då räknar jag med att många butiker inte kommer att få dessa lån. Vi måste nu få statliga lånegarantier med överbryggningslån, säger Karin Johansson.

Anstånd med moms och preliminär skatt som regeringen infört är bra, menar hon, men att lägga en tämligen hög ränta på dessa framskjutna betalningar anser hon är rent osmakligt.

– Det är som att kasta ut en livboj till person som drunknar och sedan kräva hyra på livbojen.

Nu vädjar hon även till att fastighetsägare hjälper till.

– När kunderna uteblir är det omöjligt att för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare. För att rädda butikernas överlevnad skulle vi behöva ett tillfälligt hyresstopp, säger Karin Johansson.

Menar du då att butikerna inte ska behöva betala hyra eller att man skjuter fram hyran?

– Det beror på hur illa det är för handlaren, men har du en klädbutik och inte säljer några kläder under våren så kommer den förlorade omsättningen knappast kompenseras när situationen är bättre längre fram, en vårjacka köper man inte på sommaren.

Svensk Handel ska på torsdag träffa Fastighetsägarna för diskussioner om krisåtgärder.

– Eftersom det är ett skittufft läge ser jag gärna en utsträckt hand från fastighetsägarna.  Vi har förstås ett gemensamt  intresse och jag hoppas att vi tillsammans kan gå fram emot politiken med ett förslag på korttidshyror där staten subventioner en del.

Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna har stor förståelse för att Svensk Handel agerar men han vill poängtera att de hyresgäster som har störst problem för tillfället är besöksnäringen med hotell, restauranger och café.

– Där är det hos en del just nu noll omsättning och då måste fastighetsägare hjälpa till att hitta lösningar så att dessa hyresgäster ska klara sin överlevnad, inte minst gäller det småföretag och mindre familjeägda verksamheter som kan behöva akut hjälp, säger Reinhold Lennebo.

Fastighetsägarna har rekommenderat sina medlemmar att om det så krävs att erbjuda tre månaders förskottsbetalning av hyran till en månads förskott, även efterskotthyra om hyresgästen har ett allvarligt likviditetsläge.

– När det gäller handeln så är bilden inte så enhetlig, för livsmedel, apotek, systembolag är verksamheten normal eller kanske till och med högre än vanligt. För sällanköpshandeln är problemen dock stora och då handlar det om att göra individuella bedömningar case för case, säger Reinhold Lennebo.

Han anser att det finns en lyhördhet hos fastighetsägarna och att det är av ett gemensamt intresse att minska skadeverkningarna för såväl hyresvärd som butiksägare.

– Vi får inte glömma bort att det även är en stor variation av fastighetsägare där många mindre har det svårt om hyresintäkter nu faller bort, vi har redan fått signaler om att många är bekymrade, säger Reinhold Lennebo och tillägger:

– Fastighetsbolagen kan inte och ska inte vara bank åt kunderna, den uppgiften får andra ta och staten har nu infört åtgärder med bland annat anstånd av skatt och moms.

Han anser att det finns en lyhördhet hos fastighetsägarna och att det är av ett gemensamt intresse att minska skadeverkningarna för såväl hyresvärd som butiksägare.

 

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]