[ Annons ]

Jacob Karlsson, vd för K-Fastigheter. Foto. Selfie.
Publicerat 30 april, 2020

”Vi har aldrig gjort fler affärer under ett enskilt kvartal”

För Jacob Karlsson, vd på K-Fastigheter, ser vardagen annorlunda ut, men bolaget är lyckligt lottat i krisen. K-Fastigheter väljer att gasa på genom krisen och än så länge har inget av bolagets projekt stannats av.

Hur är läget? 

– Jo… Vardagen är ju lite annorlunda, men samtidigt är vi väldigt lyckligt lottade i den här stormen. Det är inte utan att man lider med alla som har fått se sina livsverk gå till spillo, inte minst de som har ännu värre förluster utav nära och kära. Det är oroande tider, säger Jacob Karlsson.

[ Annons ]

Så är det verkligen… Hur står sig K-Fastigheter ekonomiskt i krisen?

– Det låter hemskt att säga det men vi har klarat oss oerhört bra. Över 80 procent av våra intäkter kommer från bostadsfastigheter. Och vi har ett fantastiskt bra socialt skyddsnät i Sverige med a-kassa, socialbidrag och bostadsbidrag. Så där märker vi ingenting alls. Vi har inte stannat av något projekt och så länge det inte är någon som blir smittad på ett bygge har vi säkerställt att de ska kunna rulla på.

Hur har din arbetsvardag påverkats?

– När det kommer till vår organisation har vi vidtagit massiva försiktighetsåtgärder för att skydda bolaget, våra medarbetare och hyresgäster. Vi har implementerat daglig städning i våra trappuppgångar som inkluderar desinficering av alla dörrhandtag, hissknappar… ja, rubb och stubb. Samma sak gör vi på våra byggarbetsplatser där vi också har inflört daglig städning för att minska risken för spridning.

Förväntar ni er att kunna fortgå med samtliga projekter? 

– Ja, vi har köpt på oss ett lager av alla kritiska komponenter i våra nyproduktioner för resterande del av året så att vi inte riskerar att stå utan. Genom leveransen har vi kunnat säkra upp för resten av året.

Hur arrangerar ni möten och visningar?

– Vi förespråkar digitala mötesforum. Är det någon positiv bieffekt efter allt mörker kring coronakrisen så är det att alla oavsett generation och världsdel har blivit intvingade i det digitala mötesforumet, vilket gör att man får betydligt mer effektiva arbetsdagar. Jag imponerad av att det funkar så bra! Vi har aldrig gjort fler affärer under ett enskilt kvartal än vad vi har gjort under det här första kvartalet, så visst fasen funkar det bra. Faktum är att vi har valt att snarare gasa än bromsa i spåren av den här krisen. Vi upplever att konkurrensen är betydligt mindre när det gäller att köpa attraktiva byggrätter.

Det låter som att ni har lyckats väl. 

– Verkligen, vi har till och med tillträtt fastigheter digitalt. Vid tillträdet av en fastighet i Danmark fick vi inte komma över gränsen, men vi klarade att tillträda den digitalt via ombud. Om den typen av transaktioner kan ske digitalt då kan man nog ta de flesta möten digitalt!

Hur påverkas ditt liv privat? Har du ändrat levnadsvanor?

– Ja, det kan man säga. För att gynna de näringsidkare som har det lite tuffare har jag nog aldrig tidigare köpt hem så mycket mat som jag gör nu. Jag handlar mycket mat från våra hyresgäster som har restauranger. Givetvis vidtar jag försiktighetsåtgärder och undviker folkmassor och vissa tillställningar, och resor såklart. Men jag försöker hålla mig kry och fysiskt stark, jag tränar på som vanligt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]