[ Annons ]

Publicerat 15 december, 2011

”Vi gör vad vi kan”

”Vi gör vad vi kan”. Kommunerna i länet känner sig orättvist utpekade som bromsklossar. –?Det är ju inte lika lätt att få igång byggen här som i Stockholms innerstad, påpekar Eva Leijon i Sigtuna.

Sigtuna kommun har till skillnad från en del andra kommuner i länet en ambition att växa, och man jobbar aktivt med att locka till sig nya byggprojekt. Det har lyckats rätt bra eftersom Sigtuna har ett attraktivt läge mellan Uppsala och Stockholm, samt närheten till Arlanda. Det finns en aktiv och rullande femårig bostadsplanering som i nuläget sträcker sig fram till 2016. Andan är att nya invånare inte är en belastning.

[ Annons ]

–?Bostadssituationen i Stor-Stockholm är en angelägenhet för alla i regionen, säger Eva Leijon, stabs- och exploateringschef på Sigtuna kommun.

Hon tar oss med på en tur mellan olika projekt. Visar att det går att bebygga gröna plättar utan att det gör intrång i miljön.

–?Att bygga tätare kan göra boendet mer intressant och kan möjliggöra kvalitetssatsningar på de välanvända park- och naturområden som vi sparar, säger Eva Leijon.

Många av bolagen tycker att det är för låga hyresnivåer här ute för att det ska vara lönsamt att bygga
Eva Leijon, stabs- och exploateringschef på Sigtuna kommun.

Men ambitionen att skapa fler bostäder kommer då och då i konflikt med marknadens krav. Vi stannar till framför en tom avskrapad plätt där en gång brandstationen låg. Här skulle det byggts 46 bostadsrätter av Skanska. Läget är bra, inte särskilt långt från pendeln och infrastrukturen är till stor del redan på plats. Förberedelserna satte igång men under finanskrisen 2008 blev det tvärstopp. Det enda som byggts är en visningsbarack som nu är nerklottrad.

–?I Stockholms innerstad kan man säkert sälja bostäder enbart på prospekt, men här vill folk se hur det blir, känna på kaklet och så vidare, säger Eva Leijon.

Hon tycker att en del bolag, som Peab, tar större risker, men Skanska och HSB vill inte dra i gång projekt innan man är säkra på att sälja. Skanska har även tryckt på bromsen ute i Ragvaldsbo. En vacker slänt som skulle bli vård- och omsorgsboende och tre punkthus med bra läge bara tio minuters promenad från Sigtuna stad.

–?Våra kalkyler visade att det blev för tungt att ro hem projektet när det tillkom kostnader för bland annat vägar och fjärrvärmedragning. Vi kanske har gjort fel intäktsanalys men det är ibland svårt att bedöma vad marknaden orkar med, säger Anders Sjölund, chef för projektutveckling på Skanska Nya hem.

Byggplaner kommer ofta i konflikt med marknadens krav menar Eva Leijon, exploateringschef i Sigtuna.

På Steninghöjden – en helt ny stadsdel som ska rymma 900 bostäder är det dock full fart. Peab fortsätter med ännu en etapp.

–?Det har väl haltat en del även här på grund av finanskrisen. En del bostadsrätter blev hyresrätter. Men det är inte så lätt att få till hyresprojekt. Många av bolagen tycker att det är för låga hyresnivåer här ute för att det ska vara lönsamt att bygga.

Hur tycker du att man kan få fler bostäder i ytterkommunerna?

–?Genom att göra det lättare för folk att bo i ytterområden och arbeta i stan. Staten borde satsa mer på att fixa vår slitna pendelstation och öka turtätheten. Bostäder och infrastruktur måste gå hand i hand.

Eva Leijon tycker också att det var synd att regeringen avskaffade förköpslagen förra året. Den gjorde det möjligt för kommunerna att lägga bud på mark till samma pris som privata köpare.

–?Det gav oss en möjlighet att köpa in områden som kan vara bra att ha i framtiden. Om 10–15 år kan förutsättningar vara annorlunda.

Sigtuna kommun i norra länet klarar av byggandet bättre än Tyresö kommun.

Tyresö är till skillnad från Sigtuna en kommun som i regeringens ögon står i skamvrån. Tillsammans med Danderyd och Norrtälje bygger man minst per invånare. 31 påbörjade bostäder per 1?000 invånare åren 2000–2010. Snittet i länet är 45.

Exploateringschefen Anders Lind och samhällsbyggnadschefen Åke Skoglund är klart irriterade av regeringens påhopp. De visar upp en karta på Tyresö som till stor del är grönområden.

–?Det är naturreservat som staten beslutat att vi inte kan röra. I övrigt är det inte så mycket mark som finns att tillgå och som är möjlig att kommersialisera, säger Åke Skoglund.

De har precis rott i land 220 nya bostäder vid Tyresö strand tillsammans med bolaget Besqab. Det tog åtta år med överklaganden ända upp till regeringsrätten.

Åke Skoglund och Anders Lind på Tyresö kommun brottas med brist på byggbar mark, trilskande medborgare och byggen som aldrig genomförs.

–?Folk som redan bor här är inte sugna på fler bostäder och det bildas aktionsgrupper så fort man andas om nybyggen. Jag tror väl inte att någon är beredd att ändra på de demokratiska principerna och köra över folk, säger Anders Lind.

–?Vi har bara kostnader med nya bostäder. Mellan 600–1 200 kronor per kvadratmeter kostar det oss i olika infrastruktursatsningar när det blir nya bostäder. Vi får ju inte som Stockholm stad in en massa pengar för tomterna man kan sälja, påpekar Åke Skoglund.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]