Tuff och dynamisk. Emma Jonsteg är arkitekten som sagt att Sveriges arkitektur, med få undantag, är usel. Som aktiv samhällsdebattör och vd på Utopia Arkitekter vill hon skapa områden och arkitektur som lever.
Det är fullproppat i hörsalen på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm. Arrangörerna från tidningen Form tittar stressat på varandra. Seminariet Genus Loci är överbokat och uppmärksamheten har varit stor när sju av Sveriges främsta arkitekter ska diskutera genusfrågor i den svenska arkitektbranschen. Temat för kvällen är kvinnans villkor i en bransch starkt dominerad av män så väl historiskt som i nutid och på talarlistan är samtliga kvinnor. En av dem är Emma Jonsteg, arkitekt och vd på arkitektbyrån Utopia. Kanske mest känd som debattör. En skarp och tongivande sådan.
Jag är så otroligt trött på att höra att jag har skinn på näsan. Det är ju egentligen helt absurt att säga så, vem har inte det? Säg tuff istället.
– Språk spelar roll. Jag är till exempel så otroligt trött på att höra att jag har skinn på näsan. Det är ju egentligen helt absurt att säga så, vem har inte det? Säg tuff istället, säger Emma Jonsteg där hon vant står på scenen.
Seminariet Genus loci är bara ett av många tillfällen då Emma Jonsteg debatterar och hon har starka åsikter om arkitekter och arkitekturens roll.
– Det finns en föreställning idag om vad konsumenten vill ha. Det finns en bild bland byggherrar att konsumenten inte bryr sig särskilt mycket om arkitektur. Många byggherrar har också en väldigt begränsad syn på vad arkitektur är och vilka värden arkitekten kan skapa. Man tycker mest att vi sysslar med yta.
När vi träffas för andra gången på kontoret på Kungsholmen i Stockholm berättar hon att hon trivs i rollen som debattör, även om det inte alltid varit en självklarhet. Hon både gillar att ta platsen och känner ett ansvar för att göra det. Men om debattörrollen inte alltid varit en självklarhet så har rollen som arkitekt varit det. Redan under uppväxten i Göteborg på sjuttiotalet visste hon att hon ville bli arkitekt.
– Jag har alltid varit väldigt fascinerad av miljöer och vad det är som gör att man trivs i en viss miljö. Varför tycker man om ett hus eller ett rum och vad är det egentligen som gör ett område attraktivt? Det var frågor som fångade mig, säger Emma Jonsteg och entusiasmen är omisskännelig, liksom göteborgskan trots många år i Stockholm.
Flytten till huvudstaden var inte direkt planerad. Efter en utbildning som samhällsplanerare och ett par år på kommunen i Mölndal gjorde Emma ansökningsprovet för att komma in på Arkitekturhögskolan 1992.
– Så ringde de plötsligt en sommardag från Högskoleverket och sa att jag kommit in. Men jag hade glömt att ange om jag ville plugga i Göteborg eller Stockholm. Det tog jag som ett tecken på att det var dags att röra på mig och valde Stockholm. Sedan dess är jag kvar.
Sedan 2008 driver hon tillsammans med studiekamraten Mattias Litström arkitektbyrån Utopia Arkitekter som fokuserar på stadsbyggnad och bostäder. Och de kompletterar varandra väl. Med Emma Jonstegs envishet och vision och Mattias Litströms förmåga att lösa problem har de växt. Idag är de åtta anställda och har flera vunna tävlingar i bagaget. Senast Uppsala kommuns tävling om ett nytt kontorshus, där de vann med sitt förslag Juvelen. Det stod tidigt klart för Emma Jonsteg att hon ville driva sin egen byrå.
– Det fanns helt enkelt inget kontor som jobbade på det sättet som vi ville jobba och där vi med vår kompetens fick komma till vår rätt. Vi ville vara mer än bara en konsult som gör precis vad byggherren vill. Vilket allt för många arkitekter tyvärr nöjer sig med idag.
För Emma Jonsteg är arkitekternas samhällsansvar väldigt viktigt, men hon tycker ofta det glöms bort.
– Det är inte alltid helt enkelt att kombinera rollen som konsult åt en aktör som ska tjäna pengar med att ta ett samhällsansvar. Där tycker jag det är viktigt att vi visar vad vi kan och vad god arkitektur och stadsbyggnad kan bidra med, både för vår kund och samhället.
När de startade byrån upplevde Emma Jonsteg att arkitekter inte hade något utrymme att skapa bra arkitektur och att frågan kring arkitektonisk kvalitet var försvunnen i bostadsdebatten.
– Det blev så tydligt att om vi ville driva en byrå med kvalitetsfokus, så skulle vi också bli tvungna att föra upp de här frågorna på agendan. Då kom debattörsrollen lite på köpet och jag kände att det fanns ett behov av att en arkitekt tog plats i debatten kring samhällsutveckling. För arkitekternas åsikter och kompetens behövs verkligen nu när vi ska bygga så mycket på så kort tid.
Emma Jonsteg tycker också att det behövs fler arkitekter på ledande positioner i samhället, bland politiker och beslutsfattare. Men när jag frågar om hon inte skulle vilja ge sig in i politiken får jag en lång skrattsalva till svar.
– Nej, nej aldrig. Eller man ska aldrig säga aldrig när det gäller mig, men just nu vill jag utveckla min byrå, säger hon samtidigt som hon vandrar runt kring skrivborden på kontoret och snabbt kollar upp vad de olika medarbetarna jobbar med.
Hon är en väldigt närvarande chef, flera gånger under intervjun fastnar hon vid någon av medarbetarnas skärm med frågor och funderingar. Det blir tydligt där Emma Jonsteg går runt på kontoret att hon har en klar vision för sin arkitektur, där byggnader är mer än bara fönster och fasader.
Har vi råd att inte bygga med kvalitativ arkitektur ur ett samhällsekonomiskt perspektiv? Och för vem är det egentligen för dyrt?
– Vi måste fråga oss vad det är som skapar livskvalitet? Det tror jag handlar väldigt lite om hur fönstren är placerade eller om man har en öppen planlösning eller inte. Man har missat stadsplaneringen och att skapa välfungerande stadsplaner med gemensamma utrymmen och levande bottenvåningar. Sånt som gör att folk vill bosätta sig i ett område. Men handlar det inte om att bostadsproduktion i sig är dyrt – och att man då inte har råd med en hög arkitektonisk kvalitet?
– Jag tycker vi måste ställa oss frågan om vi ur ett samhällsekonomiskt perspektiv har råd att inte bygga med kvalitativ arkitektur. Och för vem är det egentligen för dyrt? Är det för dyrt för mig som medborgare ur ett samhällsperspektiv eller är det för dyrt kortsiktigt för den här byggherren som vill göra god vinst eller är det för dyrt för kommunen som vill få största möjliga intäkter från sin markförsäljning?, säger Emma Jonsteg bestämt.
För att bygga Sverige ut bostadsbristen tror Emma Jonsteg på ökad regional samverkan och förståelse mellan alla aktörer i samhället – och att man bygger områden där människor vill bo och där det finns förutsättningar för riktig livskvalitet.
– För att göra det behövs det framför allt planlagd mark i attraktiva områden. Sedan behöver vi också en allmän uppryckning från alla i branschen. Vi behöver blir mer kreativa och kompetenta och kanske också kan släppa vårt i princip hundraprocentiga fokus på kvantitet. Vi måste bli mer konkreta och prata om på vilket sätt alla mer aktivt kan bidra till utvecklingen även när det gäller kvalitet.
För att på sitt sätt bidra till en positiv stadsutveckling vill hon skapa arkitektur som bidrar till ett område och förhöjer upplevelsen av det. Ett exempel på det är Juvelen, en kontorsfastighet i Uppsala med stort fokus på hållbarhet. Det var i höstas som Utopia, tillsammans med Skanska, vann Uppsala kommuns tävling om stadens nya landmärke. Utopia tävlade mot tre andra arkitektteam och Emma är oerhört stolt över fastigheten som väntas bli Nordens mest hållbara kontorskomplex.
– Utmaningen handlade väldigt mycket om att få in miljötekniken i en byggnad som var ekonomiskt genomförbar, så att huset faktiskt kan bli byggt så som vi ritat vårt tävlingsbidrag. Vi ville att huset och de miljötekniska lösningarna skulle vara integrerade och att husets uttryck skulle spegla visionen om en av världens mest hållbara byggnader.
Och att sticka ut arkitektoniskt är för Emma Jonsteg viktigt. Hon har tidigare uppmärksammats efter att ha sagt att Sveriges arkitektur, med få undantag, är usel. Något hon tror har att göra med ängslighet.
– Det finns en föreställning om att man förstör det gamla och genuina om man bygger nytt och modernt. Inte minst i Stockholm. Istället borde man så klart se det som att det ena kan berika det andra. Men då gäller det ju att det som man tillför också håller hög kvalitet. Och det har det ju inte alltid gjort, säger Emma Jonsteg envist.
En envishet som kanske kommer från åren i frisbee-landslaget (ja, hon har faktiskt spelat i landslaget) eller från en övertygelse om att hög arkitektonisk kvalitet går hand i hand med en positiv samhällsutveckling. Oavsett var den kommer ifrån så är det envisheten som gör att Emma Jonsteg fortsätter att utmana och debattera.
Fakta/Utopia
Grundades: 2008 av Emma Jonsteg och Mattias Litström som tillsammans ville skapa ett nytt slags arkitektkontor.
Arbetar med: Främst med stadsbyggnads- och bostadsprojekt.
Projekt: Juvelen (Uppsala), Söderkåkar (Stockhom), Spegelhuset (Stockholm) och Södra Rosendal (Uppsala).
Fakta/Emma Jonsteg
Född: 1972 i Göteborg.
Aktuell med: Vd, arkitekt och grundare av arkitektbyrån Utopia Arkitekter.
Bor: Stockholm.
Familj: Man och fyra barn.