[ Annons ]

Juan Copovi Mena, vd Telgebostäder
Publicerat 27 november, 2017

”Vi får ro om Ebo-lagen ändras”

Telgebostäder, det kommunala bostadsbolaget i Södertälje, ser positivt på de förändringar av Ebo-lagen som regeringen idag aviserat. ” Det ger oss ro att hantera de hyresgäster vi har idag”, säger vd Juan Copovi Mena.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nått en uppgörelse om ensamkommande unga och i samma paket finns även förslag på ändringar i Ebo-lagstiftningen. Idag är det fritt för nyanlända att välja bostadsort efter att man lämnar flyktingförläggningar. Många kommuner, inte minst Malmö och Södertälje, har tagit emot förhållandevis många nya svenskar vilket har pressat såväl kommunernas sociala verksamheter som bostadsmarknaden.

[ Annons ]

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till SvD att Ebo-lagstiftningen nu kommer att förändras. Det kommer främst att beröra kommuner där många nyanlända bosätter sig. Hon nämner där Södertälje, Lessebo, Avesta och Malmö.

– Vi vill införa en social prövning av Ebo, säger Johansson.

Exakt hur den prövningen ska konstrueras är oklar i skrivande stund.

­– Jag har ännu inte hört något, men om lagändringen berör oss så tycker att det låter bra då får vi bättre ro att hantera de hyresgäster vi har. Det är en stor andel som bor trångt hos oss, säger Juan Copovi Mena, vd för Telgebostäder som länge brottats med allt för många inflyttade till deras bostäder.

Exakt hur många som bor i bolagets fastigheter har man inte någon exakt vetskap om.

– Det vi ser är att många rör sig i området, att vattenförbrukningen ökar och att det är mer sopor.

Kommer då ändrad Ebo att minska tillströmningen till era bostäder?

– Ja, absolut. Får man inga bidrag lär det vara färre som flyttar in. Nu vet vi att det är folk som anvisas lägenheter av olika personer utan att ha någon som helst social koppling till området. Det kan vara att man köpt en adress svart.

Just avsaknaden av kontroll på vilka som bor i husen har lett till att Telgebostäder nästa år ska göra en mer systematisk sökning för att få en bättre bild.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]