En selfie tagen på hemmakontoret där Claes Kjellander spenderar den mesta av sin tid just nu.
Publicerat 2 april, 2020

”Vi får helt enkelt inte kalla till en fysisk stämma”

Claes Kjellander, tidigare styrelseordförande för Fastighetsägarna Stockholm, nu ordförande i den egna bostadsföreningen Hamnvakten på Södermalm i Stockholm, håller igång från hemmet och funderar på hur årsmötet ska hållas.

Hur är läget?

[ Annons ]

– Eftersom jag är 70+ och inte ska träffa folk så går jag nu hemma och trampar. Det fungerar förhållandevis bra ändå. Det funkar ju att hålla igång verksamheten via Skype, mejl och telefon. Och att kunna hålla igång med detta hjälper en ju att hålla uppe humöret just nu.

 Med din långa erfarenhet (Claes Kjellander sitter nu som ordförande i Svefa och har diverse andra styrelseuppdrag), vad gör du för reflektioner rent branschmässigt just nu?
– Det går ju inte att låta bli att fundera över hur det ska gå på den kommersiella hyressidan. Jag ser ju bara i det lilla i vår bostadsrättsförening, där vi har ett tiotal lokalavtal. Det går ju inte att förhandla något alls förnärvarande och det känns ytterst osäkert hur det här kommer att slå.

 Men det har kommit hjälppaket…
– Jo, men det är lite svår att förstå hur staten tänkte när de la ansvaret på fastighetsägaren att för hyresgästens räkning söka för att få lättnader. Det är driver verksamheten som behöver stödet och vet hur verksamheten faktiskt drabbas.

 Kommer brf Hamnvakten att drabbas?
– Nä, vi har mestadels förskolor och den typen av verksamhet så där rullar det på relativt tryggt.

 Men en mer brännande fråga som du måste hantera snart. Hur gör ni med årsmötet i föreningen?
– Jag vet faktiskt inte riktigt. Stämman som var utlyst till april har vi ställt in. Nu väntar vi på riktlinjer för att veta hur vi ska gå tillväga. Vi har över 500 medlemmar så vi får helt enkelt inte kalla till en fysisk stämma.

 Är digital stämma ett alternativ?
– Nej, jag vet inte hur man ens skulle kunna hålla kolla på vilka som är närvarande, vilka som röstas och så vidare. Dessutom har vi många som är så pass gamla att det är tveksamt om de ens behärskar tekniken.

 Har det gjorts något för att underlätta vardagen för de äldre?
– Det har fungerat bra på frivillig basis. Det var ett gäng som omedelbart startade en grupp på Facebook för att hjälpa till. Sen har närbutiken i kvarteret extra öppet mellan sju till åtta för de över 70. Människor är kreativa och där det behövs ställer man upp för varandra.

 Vad har du för tips för att hålla ut i dessa tider?
– Det är väl egentligen mest att följa myndigheternas anvisningar och göra så gott man kan inom de restriktionerna. Det lär ju dra ut på tiden, men jag har svårt att se att man skulle kunna göra så mycket annat. Och se till att komma ut och promenera ofta så att man får lite frisk luft. Men ett tips just nu är att Bo Kaspers Orkester spelar på Orionteatern och sänder över nätet. Det har jag köpt biljett till. Att det ligger alldeles här i närheten har mindre betydelse just nu. I normala tider brukar jag ofta gå dit, men ikväll får det bli över nätet.

 

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]