Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.
Publicerat 4 maj, 2016

”Vi är beredda att göra vad som krävs”

Fastighetsägarna meddelade idag att de lämnar bostadsförhandlingarna. ”Oansvarigt” menar Hyresgästföreningen som anser att Fastighetsägarna haft en annan agenda. ”Vi är beredda att göra vad som krävs för att få en fungerande bostadsmarknad” svarar Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.

Med en vecka kvar innan Claes Stråth ska lämna sitt utlåtande har fastighetsägarna valt att dra sig ur samtalen.

[ Annons ]

– Sabo och Hyresgästföreningen har enbart varit villiga att diskutera marginella justeringar. För att lösa bostadskrisen krävs större reformer än så. Sverige måste få en fungerande bostadsmarknad, en ökad rörlighet och ett ökat byggande, säger Reinhold Lennebo. Då krävs en förändring av hyressättningssystemet.

Det var i mitten av mars som regeringen beslutade att ge Claes Stråth uppdraget att som förhandlingsledare identifiera eventuella behov och ta fram förslag för hur dagens hyressättningssystem kan utvecklas.

Men enligt Reinhold Lennebo har samtalen varit ett misslyckande eftersom enbart Fastighetsägarna velat diskutera en reform av hyressättningssystemet, något som riskerar att ta viktig tid från de bostadspolitiska samtalen.

– Det har varit tyst från de bostadspolitiska samtalen för att man väntar på att Claes Stråth ska komma med sitt utlåtande. Men det som kommit ut av förhandlingarna är inte tillräckligt för att lösa bostadskrisen. Vi väljer därför att ta vårt ansvar och lämna förhandlingarna för att ge politikerna utrymme att fortsätta de bostadspolitiska samtalen och diskutera andra lösningar än de som kommer att föreslås.

I ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen kommenterar förbundets ordförande Marie Linder Fastighetsägarnas avhopp.

– Att Fastighetsägarna Sverige ännu en gång lämnar förhandlingsbordet mitt under samtalens gång visar att de inte är varken ansvarstagande eller seriösa. Uppenbarligen har Fastighetsägarna haft en annan agenda hela tiden, skriver hon i en kommentar.

Är ni rädda att uppfattas som oansvariga?

– Nej det här handlar inte om det. Vi är beredda att göra vad som krävs för att få en fungerade bostadsmarknad och för att de som saknar ett boende i dag ska ha någonstans att bo. Därför väljer vi att lämna förhandlingarna och ta ansvar för Sverige, säger Reinhold Lennebo.

Vad hoppas ni ska hända nu?  

– Jag tror att Claes Stråth kommer att fullfölja sin rapport och presentera ett förslag från de två parter som är kvar. Vår förhoppning är att politikerna kommer att förstå att det inte är tillräckligt och därför lyfta frågan om att förändrat hyressättningssystem.

Hur reagerade Claes Stråth när ni meddelade att ni drar er ur?

– Min uppfattning är att han har förståelse för vårt beslut. Vi har varit ensamma i förhandlingarna om att vilja ha en reform av hyressättningssystemet. Jag tror därför inte att han i grunden är förvånad, men han hade kanske trott att vi skulle vänta med att dra oss ur till dess att förhandlingarna var över.

Vad har ni fått för reaktioner från era medlemmar?

– De reaktioner som vi har hunnit få är positiva. Våra medlemmar tycker att det är bra att vi sätter ner foten i den här frågan. Sverige måste få en lösning på bostadskrisen och därför behövs en reform av hyressättningssystemet.

BAKGRUND: Fastighetsägarna lämnar bostadsförhandlingarna

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]