Ett av de utställda verken. Eva Lindgren: ”Jul” (konstverket är beskuret)
Publicerat 11 januari, 2017

Vernissage hos AMF Fastigheter idag

Idag öppnar årets Vårsalong på Liljevalchs i tillfälliga lokaler. Även denna gång har man fått flytta in i Urban Escape-kvarteret, mitt i Stockholms city.

Det var planerat att den traditionsrika utställningen skulle vara tillbaka i den ordinarie konsthallen på Djurgården. Men grundförstärkningen av det gamla huset drog över tiden.

[ Annons ]

Med kort varsel lyckades man få till en tillfällig lokal i Urban Escape-kvarteret, AMF Fastigheters mastodontprojekt Urban Escape Stockholm där bygget pågår för fullt. I kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg iordningsställs 62 000 kvadratmeter kontor, 29 000 kvadratmeter hotell och konferens, och 38 000 kvadratmeter handel och restaurang.

– Vi är stolta över det fortsatta samarbetet med Liljevalchs och är i dag väldigt glada att åter kunna inviga Vårsalongen i city. Att konsten tar plats bland kontor och hotell är ett kvitto på hur Urban Escape möjliggör för nya möten mellan människor. Tillsammans med Liljevalchs skapar vi återigen en unik plats för konst och kultur att möta ny publik mitt i city, säger Henriette Johansson, marknadsområdeschef hos AMF Fastigheter.

Utställningen, som 2016 kunde räkna in hela 83 387 besökare, innefattar 295 verk från 127 konstnärer. Juryn som valt ut årets verk består av konstnärerna Charlotte Gyllenhammar och Ernst Billgren, artisten Magnus Uggla samt Mårten Castenfors från Liljevalchs.

Och konsten då? Enligt Dagens Nyheter har inte det dramatiska 2016 satt några djupare spår.

– Nej, här finns inga tecken på att förra året präglades av till exempel flyktingkatastrofen. Årets urval skulle snarare kunna ses som en motkraft till den oro som vi känner. Det är väldigt mycket hus, interiörer och människor i rum, säger Liljevalchs konsthallschef Mårten Castenfors till DN.

En nyhet för i år är att även Liljevalchs Unga tecknar, tar plats i Gallerian, som vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-18 år.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]