[ Annons ]

På ett ett par 1950-talshus i Stockholmsförorten Bagarmossen testas nu en helt ny fasadlösning med integrerad ventilationslösning. Ett koncept som kan bli intressant när miljonprogrammet ska energieffektiviseras.
Publicerat 11 mars, 2014

Ny fasadlösning döljer ventilationen under nya ytan

På ett ett par 1950-talshus i Stockholmsförorten Bagarmossen testas nu en helt ny fasadlösning med integrerad ventilationslösning. Ett koncept som kan bli intressant när miljonprogrammet ska energieffektiviseras.

Det skulle egentligen bara bli ett vanligt stambytesprojekt och kanske installation av en värmepump för att krama ur åtminstone lite av värmeförlusterna. Björn Schenholm Ristborg, förvaltningsansvarig för Einar Mattsson egna fastigheter, störde sig på att det inte skulle bli någon större förbättring av husens energiprestanda.

[ Annons ]

– Även om vi skulle återvinna en del av energin skulle det fortsätta att läcka.

Klicka på bilden för att göra den större.
Klicka på bilden för att göra den större.

Avgörande för beslutet att tilläggsisolera var att Björn Schenholm Ristborg tog en titt på husen genom en värmekamera.
– Man såg varenda sten i huset. Varenda fog och fönster läckte kraftigt. Faktiskt kunde man se hur radiatorerna värmde utanpå huset, berättar Björn Schenholm Ristborg.

Putsa om skulle man ändå göra, så merkostnaden att lägga på ett lager isolering blev inte vansinnigt stor.
– Då slapp vi ju även riva den gamla putsen, så där sparade vi också lite pengar.

Men ett tätare och bättre isolerat hus innebär samtidigt att man måste hitta en ny lösning för frisk inomhusluft.
– Men det skulle bli dyrt med att dra kanaler för tilluftsventilation. Dessutom skulle det det troligen innebär en hyressänkning eftersom det stjäl en del utrymme, säger Björn Schenholm Ristborg.

Ur Björns minnesbank dök det upp en tidningsartikel om hur man i Finland dragit tilluftskanaler i tilläggsisolering. (I denna lösning som Fastighetstidningen skrivit om dras kanalerna i en prefabricerad ny fasad, där även nya fönster monteras på fabriksgolvet). Ungefär samtidigt lanserades en liknande metod i Sverige.
– Givetvis blev det en rejäl merkostnad mot vad vi ursprungligen tänkt göra. Men prestandan på huset förändras helt. En halvering av energiförbrukningen borde inte vara orimlig.

En fördel med metoden är att den innebär små ingrepp interiört. Inga skrymmande kanaldragningar – allt som syns är ett nytt tilluftsdon högt upp på väggen.
– Här har vi velat bevara så mycket som möjligt av karaktären på lägenheterna. Vi behåller de gamla köksskåpen och badrummen renoveras i en stil som passar husets karaktär, säger Björn Schenholm Ristborg.

Tanken är att Einar Mattsson ska använda metoden på andra fastigheter i sitt bestånd.
– Vi renoverar just nu en fastighet i miljonprogrammet. Där är det ännu inte dags att renovera fasaden. Men vi tar upp nya hål upp för tilluften som passar denna lösning. Så när det är dags att göra något åt den fasaden kan vi enkelt få till en bättre ventilationslösning.

Fotnot: Einar Mattsons lösning är en lätt modifierad variant på fasadfirman Fronts ?system för fasadrenovering med integrerad ventilation.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]