[ Annons ]

– Vi räknar med att cirka 26 procent av nybyggnationen av lager i år är rent spekulativ, säger Peter Wiman på Savills.
Publicerat 7 november, 2016

Växande e-handel ställer nya krav

En halv miljon kvadratmeter lager- och logistikyta färdigställdes under 2015 och lika mycket yta väntas tillkomma under både 2016 och 2017. Det är framför allt e-handeln som driver på.

E-handeln i Sverige växer med nästan 20 procent om året och slutkonsumenterna ställer allt högre krav på snabbhet och flexibilitet i slutleveransen, säger Peter Wiman, analyschef på Savills i Sverige som tagit fram siffror om tillväxten i sektorn.

[ Annons ]

E-handeln har onekligen rört om i branschen där fastighetsbolag som inte är med och anpassar sig blir utkonkurrerade när kunderna efterfrågar lokaler anpassade till deras verksamhet.

– Nu går det inte som förr att ha logistikcentraler för olika typer av försändelser och dubbla lager, det ger inte tillräcklig rationell hantering, säger Gustaf Hermelin, vd på Catena med totalt 1,5 miljoner kvadratmeter logistikyta, störst i Sverige.

Han ser att utvecklingen går mot att marknaden vill ha färre och samtidigt större terminaler med hög grad av automation, och till det mindre lager närmare kund.

– Idag kan konsumenter tänka sig två, tre dagars leveranstid. Snart är det beställning på förmiddagen och leverans framåt kvällen som gäller.

Catena räknar med fortsatt stark tillväxt, man har dubblat omsättningen från 400 miljoner till cirka 800 miljoner på ett år.

– Med ökad urbanisering och fortsatt ökad efterfrågan ser vi bara möjligheter, säger Gustaf Hermelin.

Marknadshyrorna för lager- och logistikytor stiger – framförallt i och omkring storstäderna. I Stockholm har många industriområden omvandlats till bostadsområden vilket innebär ett mindre utbud och ökade hyresnivåer. En ytterligare utmaning är faktumet att tillgången till mark för nybyggnation av lager i bland annat Stockholmsområdet är begränsad.

– Spekulationer i lagerfastigheter ökar och vi räknar med att cirka 26 procent byggs utan att ha ett kontrakt med en klar hyresgäst, säger Peter Wiman på Savills.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]