[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 21 september, 2018

Vasakronan först i världen med helgröna certifikat

Gröna obligationer finns redan, nu lanserar Vasakronan även gröna certifikat med kortare löptider, och där pengarna garanterat går till helgröna projekt.

Vasakronan har en historik av gröna satsningar och var till exempel först med att emittera världens första gröna företagsobligation i november 2013. Nu lanseras även världens första gröna certifikat där likviden är öronmärkt för gröna tillgångar. Ett certifikat har maximalt en löptid på 364 dagar och är alltså ett kort lån. För obligationer är löptiden alltid längre än ett år.

[ Annons ]

– Vi vill göra det möjligt för investerare som vill låna ut kort att även satsa grönt och bidra till minskad klimatpåverkan, säger Thomas Nystedt, finanschef på Vasakronan.

En förutsättning för att kunna ge ut gröna certifikat är att det finns tydliga riktlinjer för vad som får definieras som en grön tillgång. Vasakronan har därför tagit fram ett nytt omarbetat och utvidgat ramverk för grön finansiering; Vasakronan – Green Finance Framework. Ramverket omfattar därmed alla låneinstrument där likviden är öronmärkt för gröna investeringar. Ramverket har granskats av Center for International Climate Research (CICERO) och fått högsta betyget Dark Green.

– Investeringarna går bland annat till våra projekt Celsius i Uppsala och Läppstiftet i Göteborg som uppfyller kraven, säger Thomas Nystedt.

De första tre gröna certifikaten uppgår till 610 miljoner kronor. Bland investerarna återfinns Alcur Fonder AB, LKAB, Länsförsäkringar Fondförvaltning AB, Nordea Asset Management, Swedbank Robur Fonder AB och SEB Investment Management.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]