Därför jobbar vi för att installera operatörsneutrala inomhusnät som alla mobiloperatörer kan använda, säger Nicklas Wållberg Walldan, utvecklingschef, Vasakronan. Foto: Vasakronan
Publicerat 13 juni, 2024

Vasakronan: ”5G kommer ändra förutsättningarna för kontorsfastigheter”

Samverkan med både operatörer och hyresgäster är viktigt när Vasakronan tar sig an 5G-tekniken, säger Nicklas Wållberg Walldan, utvecklingschef på Vasakronan.

Bakgrund: 5G och fastigheter

5G står för femte generationens mobilnät och aktiverades i stor skala i Sverige i maj 2020.  Som teknik är 5G på många plan överlägsen såväl 4G som wifi. Det är blixtsnabbt och har korta svarstider, vilket gör den perfekt för framtidens smarta internet of things-tjänster. Men 5G har samtidigt en rejäl nackdel. Signalen är för svag för att ta sig in i många byggnader, vilket gör att uppkopplingen kan försvinna om du bara går runt ett hörn.

För att användare ska kunna nyttja sina uppkopplade enheter utan signalförlust krävs att ett stort antal 5G-sändare installeras inomhus. Inom ramen för fastighetsbranschens digitaliseringsinitiativ REDI, Real Estate Digitalization Initiative, lanserade Fastighetsägarna tillsammans med ett antal fastighetsbolag och teknikföretag en gemensam branschstandard för att säkra 5G inomhus.

Inte minst fastighetsbolag måste kunna erbjuda 5G, då de flesta hyresgäster kommer att kräva den snabba uppkoppling som 5G kan ge. Fastighetstidningen har frågat några av de största fastighetsbolagen hur strategin ser ut. Hos Vasakronan är det utvecklingschef Nicklas Wållberg Walldan som svarar.

5G-tekniken använder högre frekvensband än 4G och får därmed svårt att tränga igenom tjocka väggar och välisolerade fönster. Nicklas Wållberg Walldan konstaterar att inomhustäckningen riskerar bli dålig. Ett problem Vasakronans hyresgäster förväntar sig en lösning på.

[ Annons ]

– Därför jobbar vi för att installera operatörsneutrala inomhusnät som alla mobiloperatörer kan använda. Då slipper varje mobiloperatör installera och underhålla parallella inomhusnät i våra fastigheter. Mer ekonomiskt, mer hållbart och enklare att underhålla.

På sikt kan 5G ersätta både Wifi och fiberuppkoppling.

Vad ser ni för möjligheter till innovation när 5G gör entré i fastigheten?

– 5G är kraftfullt. På sikt kan 5G ersätta både Wifi och fiberuppkoppling vilket kommer ändra förutsättningarna för hur vi bygger och använder våra kontorsfastigheter, säger Nicklas Wållberg Walldan.

Ge konkreta exempel på vad ni redan gjort. 

– Vi har jobbat fram ett ramverk för säker och bra 5G-uppkoppling inomhus tillsammans med ett tiotal andra fastighetsbolag i REDI-nätverket. Vi har också en kontinuerlig samverkan med hyresgäster och mobiloperatörer för att hitta bra lösningar och lära oss mer.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]