[ Annons ]

Spacemakers grundare, från vänster: Carl Christiansen, Håvard Haukeland och Anders Kvale. Foto: Spacemaker.
Publicerat 17 november, 2020

”Vårt mål är att strömlinjeforma samarbetet”

Programvarujätten Autodesk förvärvar norska simuleringsbolaget Spacemaker, för 240 miljoner dollar, och nu är it-chefen Carl Christensen beredd att växla upp.

Det norska startupbolaget Spacemaker har specialiserat sig på molnbaserad, artificiell intelligens (AI) och generativ design för att hjälpa arkitekter, stadsplanerare och fastighetsutvecklare att snabbare fatta välgrundade designbeslut i ett tidigt skede och därigenom få in hållbarhetsaspekten på ett bättre sätt, redan från start.

Det har väckt det amerikanska bolaget Autodesks intresse, som nu förvärvar Spacemaker för 240 miljoner dollar, motsvarande 2,4 miljarder kronor.

[ Annons ]

– Autodesk är ett företag med ett fenomenalt globalt fotavtryck och rykte. På lång sikt når vi miljontals arkitekter och samhällsplanerare över hela världen. Autodesk förstår verkligen vad vi försöker göra – och hur svårt det är. När vi inledde våra gemensamma diskussioner insåg vi att vi delar samma vision om hur modern teknik kan få en avgörande inverkan på hur vi utformar våra städer, säger Carl Christensen, it-chef på Spacemaker.

Autodesk har över 40 års erfarenhet från branschen och det kommer att stärka Spacemakers utveckling, menar Carl Christensen. 

– Det kommer både att hjälpa oss att få upp hastigheten på vår produktinnovation och att ge exceptionell support och service till kunder över hela världen. Deras investering bekräftar Spacemaker som en integrerad del av hur våra städer utformas redan inom en överskådlig framtid. Det betyder att vi i Sverige kommer att kunna nå ut och serva fler människor i branschen, inklusive kommuner, mindre och medelstora aktörer, säger han.

Enligt Carl Christensen kommer Spacemakers fokus ligga kvar på de tidiga stadierna av projekten, där den största förbättringspotentialen ligger.

– Vårt mål är att strömlinjeforma samarbetet mellan alla de som deltar i planeringen, genom att ge dem en enda plattform som tidigt för samman all relevant information och ser till att alla får samma tillgång till den. 

Datadrivet beslutsfattande kommer att få en genomgripande inverkan på planeringsprocessen, enligt Carl Christensen, som menar att det kommer att leda till dramatiska förbättringar av kvalitet, tempo och noggrannhet i den tidiga planeringsprocessen och därmed oundvikligen förändra Spacemakers sätt att arbeta.

– Vi kommer att fortsätta att utveckla vår produkt och kommer nu att kunna bidra till att övergången till resultatbaserad design sker snabbare inom hela industrin. Arkitekter, stadsplanerare och fastighetsutvecklare över hela världen kommer att få möjlighet att jobba med detta mycket tidigare än vi kunde föreställa oss i början av det här året, säger han.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]