[ Annons ]

Ett av de utställda konstverken: Jan Lindsgård, Nedre Manhattan, kvällssnö (delvis beskuren)
Publicerat 10 februari, 2016

Vårsalong med urbana vyer

Under hela våren bjuder AMF fastigheter på konst med stora vyer. Detta när anrika Vårsalongen tillfälligt flyttar in i Urban Escape.

Liljevalchs, den hundraåriga konsthallen på Djurgården, genomgår just nu en grundförstärkning och renovering som beräknas vara färdig 2017. Där har Vårsalongen traditionsenligt lockat storpublik varje år sedan starten 1921. Faktum är att det är landets äldsta utställningsformat.

[ Annons ]

Därför var det mycket tursamt att AMF Fastigheter nu kunde erbjuda den husvilla utställningen ett ledigt utrymme mitt i city i det kvarter man valt att kalla Urban Escape.

– För oss finns det ett stort värde i att kunna ge en smak av hur vi tänker när vi vill utveckla stadsrummet, säger Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad AMF Fastigheter.

De tillfälliga utställningslokalerna kommer att hyras ut som kontor sen, men takterrassen ovanför kommer att vara öppen för alla att njuta av vyerna.

– För oss är hus värdelösa om vi inte stoppar in rätt människor och verksamhet i dem och där är konst och kultur en viktig ingrediens, säger Karolin Forsling.

En del i upplevelsen blir att väldigt konkret uppleva hur Stockholms nya stadskärna omformas.

–?Jag vill att besökarna ska känna att det här är en byggarbetsplats, att de ska få den energin! Att dra upp 90 000 besökare i två bygghissar – kanske kommer folk att bli galna, men jag tror de kommer att tycka att det är rätt kul, säger han efter att ha låst upp ett stort hänglås och öppnat en tung stålgrind vid ingången, säger Mårten Castenfors, konsthallschef, till Dagens Nyheter.

Utöver de 114 utvalda konstnärernas verk lockar årets vårsalong med en sällsynt vy över citys hustak.

Och själva konsten då? Enligt Dagens Nyheter finns det en tendens till mer lågmält i år, inte så extatiskt och få direkt politiska verk.

– Kanske ett tecken på att många i rådande läge går in i sig själva, säger Mårten Castenfors.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]