Publicerat 23 april, 2019

Varnar för brist på plåtslagare

Stockholms sista gymnasieutbildning för byggnadsplåtslagare, i Kista norr om Stockholm, hotas av nedläggning. Nu varnar branschorganisation och fackförbund för följderna.

Stockholms byggtekniska gymnasium är den sista gymnasieskolan i Stockholmsområdet som bedriver utbildning i byggnadsplåtslageri. Att den nu läggs ner innebär att den gymnasieelev som vill utbilda sig till byggnadsplåtslagare har Uppsala som närmaste utbildningsort.

[ Annons ]

Stockholms stad anser sig inte ha råd att driva skolan i Kista med få sökande. Det handlar alltså om flera hantverksyrken som mister utbildningsplatser. För bygg- och anläggning samt VVS- och fastighetsbranscherna finns det dock andra skolor att vända sig till i närområdet.

En katastrof menar nu Johan Lindström, Plåt & Ventföretagen, Annika Waernström, PVF Yrke & Utbildning och Christer Härjelin, Byggnadsarbetareförbundet i en gemensam debattartikel i SvD under tisdagen.

.De skriver:

”Vi är medvetna om att det är alldeles för få som söker sig till yrkesinriktade program och en bidragande orsak till det är att flera plåtslagarutbildningar är nedläggningshotade eller redan har lagts ner, vilket gör att det inte finns rikstäckande utbildningsmöjligheter. Att politikerna inte heller satsar på att göra dessa skolor och utbildningar attraktiva, utan i stället lägger ner dem, bidrar ju förstås också till att ungdomarna hellre satsar på andra program, som leder till yrken där det redan i dag finns ett stort överflöd av arbetskraft.”

De påpekar att bristen på plåtslagare redan är ett hinder för nödvändiga byggnationer. Man pekar åe ett behov av minst 2 000 nya plåtslagare de närmaste åren Med en nedläggning av regionens enda gymnasieskola kan läget allvarligt förvärras.

”Vår lösning är i stället att ni gör helt tvärtom, genom att inte lägga ner utan att i stället bygga upp och skapa nytt. För om vi kan få hjälp med att förbättra och att utöka antalet utbildningsplatser för byggnadsplåtslagare, så kan vi nämligen lova er att detta kommer att sänka arbetslöshetssiffrorna, få bättre fart på byggandet och därmed stärka landets ekonomi.” skriver representanterna.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]