Ökad anonymitet och mer reserverad attityd gör kontakten med grannen svårare. Foto: Shutterstock
Publicerat 4 april, 2025

Varannan lägenhetsboende saknar grannkontakt

Hälften av alla personer boende i lägenhet saknar kontakt med sina grannar. Samtidigt anser 88 procent att grannrelationer är avgörande för trivseln, enligt en ny Sifo-undersökning.

En fjärdedel av svenskarna upplever att det har blivit svårare att knyta band till sina grannar jämfört med för tio år sedan. Och svårast är det för de personer som bor i lägenhet.

Medan 74 procent av de som bor i hus eller radhus har kontakt med sina grannar, gäller detta endast för hälften av de lägenhetsboende. Det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Wallenstam.

[ Annons ]

Bland de svarande menar hela 58 procent att utvecklingen beror på en ökad anonymitet och mer reserverad attityd grannar emellan. Dessutom uppger 38 procent att de i dag interagerar mer med sina grannar digitalt än genom direkta möten.

Trots detta visar undersökningen på att det finns en stark vilja att skapa trygghet och gemenskap bland de boende. Här uppger 88 procent att de hälsar på sina grannar och 45 procent att de hjälper sina grannar vid behov. Lite över hälften håller uppsikt över sitt bostadsområde.

– Hela branschen behöver en ökad förståelse för hur granngemenskap påverkar trygghet och trivsel, särskilt i flerbostadshus. Det är en central del av arbetet med att utveckla bostadsområden där människor känner sig hemma och vill stanna kvar, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam.

Han menar att det finns behov av att både jobba mer aktivt med sociala initiativ och utforma boendemiljöer som uppmuntrar till spontana möten.

– Att bygga hem handlar inte bara om fastigheter – det handlar om att skapa en vardag där människor känner sig trygga och sedda. Om vi vill bryta anonymiteten måste vi utforma miljöer som gör det lättare för grannar att mötas naturligt, säger han.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]