Drygt varannan förälder är orolig för hur deras barn kommer att drabbas av bostadsbristen i Sverige. Det visar en undersökning som gjorts av Sifo på uppdrag av Skanska. Störst är oron över hur deras barns studie– eller yrkeskarriär ska påverkas.
I dag saknar var tredje person mellan 18 och 30 år ett eget hem i Sverige. Bristen på bostäder gör att allt fler föräldrar känner oro för hur deras barn ska drabbas. Enligt Skanskas undersökning är hela 62 procent rädda för att deras barn ska drabbas av bostadsbristen. Och siffran är ännu högre i storstadsregionerna.
De främsta orsakerna till oron är att barnens nuvarande och framtida ekonomi inte ska räcka till för att få ihop boendekostnaderna. Fyra av tio föräldrar oroar sig även för att barnen ska behöva bo hemma långt efter att de blivit vuxna för att de inte hittar ett eget hem. Lika många bekymrar sig över att barnens studie- och yrkeskarriär ska påverkas negativt.
– Bristen på bostäder innebär exempelvis att studenter måste välja bort utbildningar. Det kan få stora negativa konsekvenser på ett rent personligt plan men på sikt även på samhället i stort. För att få fram bostäder som studenter har råd med är den viktigaste åtgärden att öka rörligheten i det befintliga beståndet för de nya bostäderna kommer aldrig att vara de billigaste, säger Magnus Lambertsson, marknadschef Skanska Nya Hem, i ett pressmeddelande.
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via TNS Sifo med ett riksrepresentativt urval över hela landet med 1 010 respondenter fördelat jämt mellan de två undergrupperna: 18-30 år utan barn och 31-65 år med hemmaboende barn. Undersökningen är genomförd i april 2016.